Så mycket ökar bostadspriserna i Mölndal

Priserna på bostadsrätter och villor har ökat i Mölndal de tre senaste månaderna. Kommunen har också de dyraste villapriserna per kvadratmeter i hela Västra Götaland.

ANNONS
|

Enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik har bostadsrättspriserna i Västra Götaland stigit med tre procent, medan villapriserna stigit med sex procent de senaste tre månaderna.

Jämn uppgång

Mölndal ligger något över snittet i länet med sina 4,8 respektive 9,6 procent.

– Vi har haft en jämn uppgång här under hela första kvartalet i år och det beror på flera orsaker, främst ett fortsatt lågt utbud i kombination med ett högt intresse, säger mäklaren Daniel Adelsson vid Bjurfors fastighetsförmedling i Mölndal.

LÄS MER:Bostadsboom i Mölndal – det här har byggts de senaste åren

Han fortsätter:

– Jag tror på en fortsatt stabil bostadsmarknad under hösten. En snabb uppgång kan ju vara trevligt men jag tror inte det är så sunt på sikt.

ANNONS

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt

Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen på bostadsmarknaden ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi

Om du har små marginaler i boendeekonomin – se över hur återinförda amorteringskrav, stigande räntor och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först

Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med

Källa: Länsförsäkringars fastighetsförmedling.

Tror du inte folk hellre lägger pengarna på annat än bostäder om det till exempel blir lättare att resa utomlands igen?

– Det kan hända att det blir ett vakuum till en början men sedan tror jag att det stabiliseras igen.

LÄS MER:Återinförda amorteringskrav slår hårt mot unga i Västsverige

– Det som avgör hur marknaden kommer att se ut i framtiden är om det kommer nya amorteringskrav, om räntan ändras och hur efterfrågan ser ut, säger Daniel Adelsson.

”Mölndal har bästa läget”

Mölndal har det dyraste medelpriset per kvadratmeter i hela Västra Götaland när det gäller villor. Medelpriset är 54 257 kronor per kvadratmeter och grannen Göteborg är tvåa med 53 002 kronor.

– Villapriserna har ökat mycket, främst i kranskommunerna. Mölndal har förmånen att vara city- sjö och naturnära. Mölndal har det bästa läget, det kanske är svaret på den stora ökningen just här, men just i den frågan är jag partisk. säger Daniel Adelsson.

Prisutvecklingen på bostadsrätter och villor i Mölndals kommun

Bostadsrätter:

3 månader: + 4,8 %

12 månader: + 13,8 %

Medelpris per kvadratmeter: 47 317 kronor.

Villor:

3 månader: + 9,6 %

12 månader: + 12 %

Medelpris per kvadratmeter: 54 257 kronor – högst i hela Västra Götaland.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS