Så presterar eleverna i Mölndal

Pandemin har inte påverkat niornas slutbetyg sett över hela Sverige men i Mölndal sticker vissa skolor ut. På en av skolorna uppnådde bara drygt hälften av eleverna godkänt i alla ämnen – ett stort tapp från föregående år.

ANNONS
|

Varje år sammanställer Skolverket statistik över slutbetygen för elever i årskurs nio. I år drar Skolverket slutsatsen att betygen i Sverige är stabila under pandemin. Detta gäller även för skolorna i Mölndal – men några skolor sticker ut.

Genom att jämföra statistiken från föregående skolår blir det tydligt att vissa skolor utmärker sig. På Växthuset, som precis bytt namn till Innovitaskolan, är skillnaden markant när det kommer till andel elever som uppnår kunskapskraven i alla ämnen.

Under skolåret 2019/2020 registrerades att drygt 85 procent uppnådde alla kunskapskraven medan drygt 55 procent uppnådde kraven under skolåret 2020/2021. Skolan har sedan dess fått en ny rektor som inte kan förklara tappet i detalj men hon säger att det kan handla om individuella prestationer.

ANNONS

LÄS MER:Emelie satte dit nätpedofilen: ”De flesta vågar inte anmäla”

– Vi vet att det har varit ett annorlunda år i och med pandemin som kan påverkat. Det kanske också kan handla om individuella orsaker för vad jag vet har vi inte bytt så många lärare och vi har inte ändrat på något annat heller, säger Katarina Särnholm, ny rektor på Innovitaskolan.

Saknar gymnasiebehörighet

Även om en elev inte uppnår kunskapskraven i alla ämnen så kan eleven fortfarande vara behörig till gymnasiet. På Innovitaskolan har eleverna ett genomsnittligt meritvärde på 228 och alla är behöriga till gymnasiet.

Något som alla elever på Streteredsskolan inte är. Däremot kan en elev komma in på gymnasiet ändå genom ett så kallat individuellt alternativ.

– Vad vi också ska ha med där är att vi har ganska stor andel nyanlända på vår skola. Det klart att det hänger ihop att om vi tar emot en elev i årskurs nio så finns det inte en möjlighet att klara ett slutbetyg för den. Den behöver betydligt fler år på sig, säger Rose-Marie Jonsson, rektor på Streteredsskolan.

LÄS MER:Nya fall av corona på Fässbergsskolan – hel klass skickades hem

Flickorna bättre än pojkarna

Högst meritvärde i Mölndal stod Kvarnbyskolan för som höjde sitt genomsnitt från föregående år och landade på knappt 260. Ulf Berglund, rektor på skolan, är nöjd med resultatet.

– Tittar vi generellt på det hela så ligger vi där vi brukar ungefär om vi jämför med tidigare år, både på meritvärde och andel som når kunskapskraven i alla ämnen.

Under pandemin har skolorna haft delvis distansundervisning men också undervisat eleverna på plats. På Kvarnbyskolan hade pojkarna ett genomsnittligt meritvärde på 237 och flickorna 272.

LÄS MER:Corona på Sörgårdsskolan – en klass får distansundervisning

– Vad det gäller det självständiga arbetet så tror jag att flickorna har klarat det bättre än vad pojkarna gjort. Jag tror att om man tittar på statistiken så läser flickorna mycket mer än vad pojkarna gör. Sen tror jag de har en annan studiedisciplin än pojkarna.

Förberedda på pandemin

Generellt sett så har skolorna i Mölndal följt samma mönster som resten av Sveriges skolor och inte påverkats avsevärt av pandemin resultatmässigt.

LÄS MER:11-årige Elias Glamheden ska spela på Konserthuset: ”Han är en framtida stjärna”

– Vi hade niorna inne varannan vecka under vårterminen så vi träffade dem en hel del ändå och sen fick sjuorna och åttorna dela på den andra veckan. Vi var mentalt förberedda för jag hade förberett personalen innan jullovet att det kunde komma att bli så, säger Rose-Marie Jonsson på Streteredsskolan.

– Det har fungerat och rutinerna har gått bra i de digitala plattformarna och det hade vi jobbat in innan. Hade vi inte gjort det hade det blivit mycket svårare, säger Ulf Berglund på Kvarnbyskolan.

LÄS MER:Från Åby till Toltorp – här låg Mölndals första skolor

För Katarina Särnholm som är ny rektor på Innovitaskolan är framtiden i fokus.

– Det är vårt mål att jobba med våra elever och det är vårt uppdrag att se till att de kommer så långt som möjligt i sin utveckling. Och framför allt ska vi lyckas att motivera varje elev att kunna utvecklas och att de får det stöd de behöver. Det är det vi jobbar för, alltid

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS