Så undviker du att utsättas för bedrägeribrott

Under 2021 har antalet anmälningar gällande bedrägerier skjutit i höjden. För att få bukt med den ökade brottsligheten varnar nu polisen allmänheten.
– De här personerna är proffs och de vet att de i väldigt många fall får en rejäl utkomst av det, säger kommunpolisen Linda Bergvall.

ANNONS
|

”Du har en skuld hos Klarna och den kan vi ta bort om du ger oss dina uppgifter till BankID”. Exemplet är hämtat från förra veckan då en man från Mölndal i 80-årsåldern ringdes upp av en okänd person. Mannen lade på luren och sedan var det inte mer med det. Under fredagen svarade en kvinna i telefon och fick höra att hon hade en skuld på 14 000 kronor hos Zalando.

– De här personerna är proffs och de vet att de i väldigt många fall får en rejäl utkomst av det, säger kommunpolisen Linda Bergvall.

LÄS MER:Kvinna i 85-årsåldern utsatt för bedrägeriförsök

Antalet anmälningar som rubriceras som bedrägeribrott har ökat markant i Mölndal de senaste åren. Mellan januari och oktober år 2019 anmäldes 302 bedrägeribrott och under 2021 har 640 anmälningar kommit in under samma tidsperiod – en ökning med över hundra procent.

ANNONS

– Det vi ser är att vi får in mer och mer anmälningar och att vi regelbundet får in anmälningar. Den sista tiden så har känslan varit att det är fler, säger Linda Bergvall och fortsätter:

LÄS MER:Nytt bedrägeriförsök i Mölndal

– Vi lever ju i den här världen på internet. Det är med dosor och BankID och vi skickar pengar fram och tillbaka mellan oss. Äldre använder kontanter men fler och fler går över till att använda BankID och bankdosor för att kunna hantera sina bankärenden.

Vanliga brott

Ett av de vanligare bedrägeribrotten som Linda Bergvall lyfter fram är att det är någon som ringer och ska komma förbi och hämta upp bankomatkort. I förra veckan rapporterade Mölndals–Posten om ett sådant fall då en kvinna i 80-årsåldern ringdes upp och fick berättat för sig att hon utsatts för bedrägeriförsök och att några från banken skulle komma och hämta hennes kontokort så de kunde spärra det. Även hon synade bedrägeriet och vägrade lämna från sig kortet.

LÄS MER:Mölndalsbo lurade två kvinnor på miljonbelopp – åtalas

– Problemet är också hur stort mörkertalet är för det är mycket skuld och skam i det här. Att man blivit lurad, att man kan ringa mig och övertala mig att gå in och öppna med mitt BankID eller att jag lägger bankkortet ihop med koden i ett kuvert och så kommer någon och hämtar det och så blir man av med massa pengar.

Ett annat vanligt bedrägeribrott som har förekommit den senaste tiden har handlat om att någon knackar på dörren och säger att de ska lämna en nyckel hos grannen som inte är hemma och så frågar de om de kan få komma in och skriva en lapp.

– Då bjuder man oftast in personen i lägenheten och går in i köket och så smiter en annan person in och stjäl värdeföremål.

Polisens tips: Så gör du om du misstänker bedrägeribrott

  • Vid telefonsamtal, lägg på. polisen eller banken ringer sällan utan att du tagit kontakt först.
  • Lämna inte ut ditt BankID och logga aldrig in på någon annans begäran.
  • Be tjänstepersoner att visa ID om de ska komma in. Exempelvis om det är en polis så står namn och nummer på ID-brickan.
  • Våga vara besvärlig, du behöver inte vara artig utan du bestämmer vem som ska komma in i din bostad.
  • Klicka inte på länkar i mejl som ser konstiga ut.
  • Misstänker du att något inte står rätt till, anmäl till polisen.
  • Blir du bedragen, anmäl till polisen.

Organiserad brottslighet

I många fall är det svårt för polisen att få in uppgifter som leder till ett direkt gripande men Linda Bergvall understryker vikten av att anmäla om man blivit utsatt för ett bedrägeribrott eller om någon försökt bedra en.

– Så som vi jobbar inom polisen när vi får en anmälan så tittar vi på möjligheter att utreda vidare, finns det vittnen, finns det film och så vidare. Det vi hoppas på är att vi kan få bra vittnesuppgifter på de som har gjort det och att man ringer polisen.

LÄS MER:Hyresgäster kan få böter på sina egna parkeringsplatser: ”Det känns hopplöst”

Antalet anmälda bedrägeribrott har ökat markant nationellt och polisen arbetar nu över regiongränserna för att få bukt med bedrägerivågen.

– Vi ser att det är mycket nationellt kring åldringsbrotten för det är en organisation som är uppbyggd kring detta och som ringer de här samtalen till äldre. Det är inte en enskild individ som gör det här brotten utan det är organiserad brottslighet. Då måste vi jobba över gränserna för det kan vara en liga som härjar någon annanstans, säger Linda Bergvall.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS