Så välkomnade Kållered och Lindome den första snön

Bilköer och försenade bussar gjorde att många Mölndalsbor fick en besvärlig förmiddag. Men snöfallet kom också med glädje. Kålleredssyskonen Alicia och Aron Saeed fick, till exempel, äntligen åka pulka – något som man knappast är bortskämd med i trakten.
– Det är roligt för barnen, men allt det här ska ju bli slask sedan, säger deras något mer skeptiska mamma Anna Mossberg.

ANNONS
|

Bland dem som är uppvuxna i Kållered kallas den för Himlabacken, den lätta sluttning som sträcker sig upp bakom husen på Våmmedalsvägen. Här åkte 32-åriga Anna Mossberg som vinden när hon var barn – och här ska också hennes egna barn Aron (4) och Alicia (6) susa fram, nu när den första snön äntligen har fallit över Kållered.

LÄS MER:Så tacklade Mölndalsborna morgonens snöfall – med cykel, snowracer och snöskottning

Alicia hade nämligen bara en tanke i huvudet när hon såg snöbädden utanför fönstret:

– Åka pulka!

Anna Mossberg skrattar.

– Vi hämtade den med en gång. Det är snabba ryck nu, för man vet ju inte hur länge snön får vara kvar.

ANNONS

Gillar du snö själv?

– Nej. Det är vackert, och roligt för barnen så klart. Men jag är ingen jättefantast. Även om det gärna får vara snö till julafton. Det vill man ju ha.

Succé – så småningom

Det första åket blir lite av en besvikelse för syskonen; det går långsamt, och efter bara några meter stannar farkosten.

LÄS MER:Nu faller snön – hur ser det ut hos dig?

Efter att ha flyttat över till en plogad fåra i backen, där marken är betydligt halare, går det dock undan. Alicia och Aron tjuter hela vägen ner till däckvallen längst ner. Succé! Kvarstår gör bara promenaden upp med pulkan igen. Aron ojar sig.

– Det är det som är jobbigt med pulka, lär Anna dem. När man har åkt en gång måste man promenera upp igen för att kunna göra det en gång till.

Underbart

Det är inte bara barnen som gläds. I Kållered centrum har 83-åriga Ejan Nord gett sig ut på promenad.

– Snövädret är underbart. Jag älskar kylan, säger hon

Sina barndomsår tillbringade hon i Göteborg, och hon minns att de ofta hade vita vintrar på den tiden.

LÄS MER:Snökaoset har dragit in

– Nu blir det allt oftare regn och slask. Det är tråkigt. Därför blir jag lycklig när det faller snö. Jag behövde visserligen ta bussen i stället för bilen nu på morgonen, men det var ingen olägenhet alls.

Inte förtjust

I Lindome är det blandade reaktioner på köldsmockan. Elsie-Maria Börjesson, 85, har en mindre smickrande recension att ge.

– Det här är jag inte förtjust i alls. Man är tvungen att skotta, och så har jag lite svårt att gå eftersom jag har brutit lårbenshalsen. Jag fryser dessutom, så nu går jag ifrån dig.

LÄS MER:SMHI varnar för snösmocka – så förbereder sig kommunen

När Elsie-Maria försvinner in på Ica Supermarket i Lindome, fångar tidningens utsände i stället upp 45-åriga Johanna Hamresand som just har hämtat upp ett paket i centrum. Hennes inställning återställer balansen något.

– Jag är förskollärare, så jag tycker att det är ganska roligt med snö. Nu får barnen åka pulka och bygga snögubbar. Det tycker de om, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS