Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Arkivfoto

Sålde bil åt annan – tog pengarna

Bilförsäljaren hade sålt en bil till en kund som kunden sedan ville lämna tillbaka. Det fick han inte utan försäljaren erbjöd sig att sälja bilen vidare åt kunden. Men i stället för att ge kunden pengarna tog han dem själv. Nu döms han för förskingring.

Bilförsäljaren, en man från Mölndal, sålde en bil till en man i Filipstad 2016. Men när köparen var på väg hem var det en lampa i instrumentbrädan som indikerade att någon var fel.

Han åkte tillbaka till bilfirman där Mölndalsbon släckte lampan som ska ha tänts igen så snart mannen körde iväg. Väl hemma ska han ha sett att bilen lutade och fick lämna in bilen till en verkstad för att byta fjädrarna.

Sälja bilen vidare

Han klagade hos bilfirman och ville häva köpet men det vägrade Mölndalsbon. De upprättade ett förmedlingsavtal där Mölndalsbon skulle sälja bilen åt mannen i stället.

Mannen skulle få 135 000 kronor. I mars 2017 fick han ett brev från Transportstyrelsen där det framgick att han inte längre var ägare till bilen. Men han fick aldrig några pengar av Mölndalsbon.

Nu döms Mölndalsbon för förskingring då han tagit pengarna från försäljningen och inte gett dem vidare till säljaren.

Mölndalsbon hävdar i förhör att han hade många problem vid den tiden. Han har uppgett att han varit ute och provkört en annan bil och blivit stoppad av polisen, den bilen ska sedan blivit utmätt och han blev skyldig den ägaren pengar.

Andra krävde pengar av honom

Bilförsäljaren säger att han satt över pengar till bilköparen från Filipstad men att han varit tvungen att stoppa överföringen för att de som ägde bilen han provkört ville ha pengar för den bilen. Han ska ha använt pengarna till att betala dem utan att säga det till bilköparen.

Mannen, som inte infunnit sig till tingsrättsförhandlingen, har erkänt i polisförhör. Han förekommer under 30 avsnitt i belastningsregistret. Nu döms han till villkorlig dom och ska betala 100 dagsböter om 260 kronor, 26 000 kronor.

Han ska även betala skadestånd till bilköparen på 135 000 kronor.

Karina Hansson

[email protected]