Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hofflander om kritiserade förslaget om Sörgårdens äldreboende. Bild: Magnus Nilsson
Fredrik Hofflander om kritiserade förslaget om Sörgårdens äldreboende. Bild: Magnus Nilsson

Fredrik Hofflander: Sörgården riskerar nedläggning – jag hoppas på en annan lösning

Att tvångsflytta Mölndalsbor från deras bostäder är ingen liten sak. Jag hoppas att politikerna hittar en annan lösning i fallet Sörgården.

Det var sommar och jag var på journalistiskt uppdrag i Stadshusparken. Jag jobbade med ett reportage om framtidsplanerna för parken och nu var min listiga plan att samla in lite röster från Mölndalsbor.

Jag gick fram till ett gäng fikande pensionärer och personal från ett av stadens äldreboenden. Jag snackade lite med ett par av de gamla, som svarade snällt och till och med gick med på att låta sig fotograferas.

Då ryckte en av de anställda in.

– Nej, det här får vi nog kolla med de anhöriga först!

Även äldre bestämmer över sig själva

En diskussion uppstod. Jag argumenterade att mina intervjupersoner var myndiga och fullt kapabla att själva bedöma om de ville vara med i tidningen. Men om jag minns rätt slutade alltihop med att jag gick därifrån utan bilder, obenägen att starta ett större bråk och solka ner äldreboendets trevliga utflykt.

Den där lilla episoden ringar in något som borde vara självklart men tyvärr inte alltid är det. Nämligen detta: Personer som bor på äldreboende är riktiga människor som bestämmer över sig själva. Precis som du och jag. De bor permanent i en bostad som de betalar för med egna skattade pengar. Precis som du och jag.

Sörgården kan läggas ner

De här till synes enkla förhållningsreglerna ställs på sin spets om ett par veckor när vård- och omsorgsnämnden ska ta ställning till ett kontroversiellt förslag. Som Mölndals-Posten kunde avslöja i förra veckan går det ut på att äldreboendet Sörgården helt enkelt läggs ner för att ge plats åt ett trygghetsboende.

Den sistnämnda boendeformen är det stort intresse för just nu, medan kommunens vanliga äldreboenden står med tomma platser. På papperet är allt detta med andra ord en både klok och rationell plan. Om det inte vore för den där lilla detaljen att de runt 30 pensionärer som bor på Sörgården i dag tvingas flytta.

Till Brogården i Lindome? Till Brattåsgården i Kållered? Till Eklanda? Eller kanske Bifrost? Ingen vet. Följer bästa kompisen med till samma ställe? Hur blir det med favoritundersköterskan? Ingen vet.

De äldre har låg status

Ja, ni hör själva. De här hyresgästerna har betydligt lägre status än de som bor i vanliga lägenheter, hos Förbo, Stena eller Mölndalsbostäder. De här hyresgästerna kan bara drömma om begrepp som besittningsskydd och valfrihet.

Jag tvivlar inte ett ögonblick på att både politiker och tjänstemän vill de äldres bästa. Men jag vill ändå kosta på mig att HOPPAS att det går att hitta en lösning som gör att ingen 80-plussare med sviktande hälsa behöver flytta. Eller, om vi ska använda ett mer ärligt ord: flyttas.

LÄS MER: Äldreboendet kan göras om till trygghetsboende: ”Det finns en oro”

LÄS MER: Politikerna positiva till förslaget att göra om Sörgårdens äldreboende till trygghetsboende

LÄS MER: Förslaget att stänga Sörgårdens äldreboende är bedrövligt och grymt

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.