Så här såg det ut på Socialdemokraternas valvaka i Mölndal. Bild: Tobias Holmgren
Så här såg det ut på Socialdemokraternas valvaka i Mölndal. Bild: Tobias Holmgren

S går starkt och M tappar i Mölndal – men vad kommer det leda till?

Är det något som är tydligt just nu så är det att Socialdemokraterna har gjort ett starkt val i Mölndal, medan flera andra partier tappar väljare. Men att bara prata om vinnare och förlorare är att göra det för enkelt. Hur Mölndal kommer styras återstår att se – och allas röster räknas faktiskt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I skrivande stund är 46 av 47 valdistrikt i Mölndal räknade. Det som återstår är ett så kallat uppsamlingsdistrikt där brevröster från utlandet, sena förtidsröster och förtidsröster från Mölndalsbor som röstat i andra kommuner ingår. Dessa räknas klart först på onsdag, och förra valet handlade det om ungefär 1 500 röster som tillkom.

Något exakt valresultat har vi alltså inte, vare sig för riksdagen, regionen eller kommunen. Men de allra flesta av Mölndalsbornas röster är ändå räknade, och frågan är vad som händer nu.

Moderaterna backar

Det som står klart är att Socialdemokraterna har gjort ett starkt val i kommunen. 2018 fick partiet 24,5 procent av rösterna i kommunvalet – nu ser det ut att landa på 27,7.

ANNONS

Samtidigt ser Moderaterna ut att backa från 23,6 procent till 21,8. Även Liberalerna gör ett svagt val i Mölndal, medan det är relativt små förändringar för resterande partier. Sverigedemokraterna ökar en del, men inte så mycket i Mölndal som i riket.

Oklar framtid

Att utse en enkel vinnar- eller förlorarsida i Mölndal är omöjligt. Den grönblå majoriteten, som styr kommunen i dag, ser just nu ut att förlora sin majoritet – men hur det blir framöver vet vi inte. Kanske blir det en mittenkoalition med partier från både vänster- och högerhållet? Kanske Moderaterna och Socialdemokraterna faktiskt bestämmer sig för att styra tillsammans? Kanske blir det ett minoritetsstyre där Socialdemokraterna förhandlar och försöker få stöd från olika partier i olika frågor? Det enda som möjligtvis är säkert är att inget av de övriga partierna sträckt ut en hand till Sverigedemokraterna.

Alla kan påverka

Oavsett hur det blir är det viktigt att komma ihåg att allas röster, allas åsikter, faktiskt räknas. Samtliga partier i kommunfullmäktige kan rösta, debattera, förhandla och lägga fram förslag. Även oppositionspartier kan påverka, och genom att ge ett parti din röst har du gett det större möjligheter att driva sin politik.

När det blir mycket prat om vinnarlag och förlorarlag är det viktigt att komma ihåg det: Demokrati och politik är inget spel, det är något mycket viktigare än så.

Och är du inte nöjd med valresultatet eller hur kommunen sköts, då kan du engagera dig, skriva insändare, prata med politiker, säga vad du tycker eller gå med i ett parti själv. På det viset kan alla vara med och göra skillnad, och försöka göra Mölndal så bra som möjligt. Det är ju det demokratin handlar om.

Så gick kommunvalet i Mölndal

Siffrorna som presenteras här är det preliminära resultatet efter valnatten 11 september. På onsdag tillkommer brevröster och sena förtidsröster, som kan förändra siffrorna något.

Socialdemokraterna: 27,7 procent (+3,2), 17 mandat (+2).

Moderaterna: 21,8 procent (-1,8), 13 mandat (-2).

Sverigedemokraterna: 14,1 procent (+0,6), 9 mandat (+1).

Vänsterpartiet: 8,7 procent (+0,4), 5 mandat (+-0).

Liberalerna: 7,9 procent (-2,7), 5 mandat (-2).

Centerpartiet: 7,1 procent (+0,3), 4 mandat (+-0).

Miljöpartiet: 5,7 procent (-0,5), 4 mandat (+-0).

Kristdemokraterna: 5,7 procent (+0,4), 4 mandat (+1).

Övriga partier: 1,4 procent, 0 mandat (+-0).

LÄS MER:Så tänker Mölndalsborna om valresultatet: ”Det är katastrof”

LÄS MER:Så röstade din granne i Mölndal

LÄS MER:Grönblå styret backar i Västra Götalandsregionen – kritik mot tonläget

ANNONS