Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S vill ge mer pengar till kvinnojouren – ska utredas

Kvinnojouren Frideborg, som stöttar våldsutsatta kvinnor i Mölndal, har fått krympta bidrag och kämpar med ekonomin. Nu vill Socialdemokraterna skjuta till en halv miljon kronor till föreningen.

Förslaget kommer från Pernilla Övermark (S) som är kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen. Eftersom Socialdemokraterna sitter i opposition behöver de stöd från fler partier för att få igenom frågan.

På onsdagen var ärendet uppe i kommunstyrelsen. Socialdemokraterna yrkade på att kommunen ska ge 500 000 kronor till kvinnojouren för att stötta deras förebyggande arbete.

– Jag lade ett initiativärende till kommunstyrelsen, men man antog inte förslaget som jag hade önskat, säger Pernilla Övermark.

LÄS MER: Gallerians matställen får flest trängselanmälningar i Mölndal

Ska utredas

De övriga partierna var inte emot förslaget, men de vill att tjänstemännen utreder frågan först. Nu ska stadsledningsförvaltningen titta på det och återkomma till politikerna.

Kvinnojouren

Kvinnojouren Frideborg Mölndal-Härryda har funnits sedan 1984. De har tre anställda samt en grupp med kvinnor som arbetar ideellt. De erbjuder skyddat boende för våldsutsatta kvinnor samt bedriver samtalsmottagning dit de utsatta kvinnorna kan komma för att få stöd och vägledning.

Pernilla Övermark blev inte helt nöjd med det.

– Jag ansåg att vi skulle ta pengar som är avsatta för corona för att kunna ge dem ett bidrag direkt. Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Problemet har funnits länge men har blivit värre under pandemin.

LÄS MER: Förslaget: Privat äldreboende och nya bostäder i Fågelsten

Har det tufft

Kvinnojouren Frideborg har själva flaggat för att de har det tufft ekonomiskt och hoppas på mer bidrag.

Enligt Jämställdhetsmyndigheten, som är en statlig myndighet, innebär pandemin en ökad risk för mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den sociala isoleringen kan göra det svårare att söka stöd och hjälp.

– Det jag föreslog är ett engångsbelopp för 2021. Sen tror jag att det kan behövas mer stöd till kvinnojouren på längre sikt också, men det blir en fråga i budgetarbetet, säger Pernilla Övermark.

LÄS MER: Mölndalsbo döms för miljonsvindel – skulle betala bedragare

Skickar vidare frågan

Kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M) säger att den grönblå majoriteten inte är negativa till förslaget, men att tjänstemännen bör titta på det först.

– Det är mest en administrativ fråga. Förslaget ska bedömas innan vi säger det ena eller det andra. Därför skickade vi det för beredning till stadsledningsförvaltningen, säger han.

Först efter det beslutas om det blir något extra stöd till kvinnojouren, och vilken pott pengarna i så fall ska tas ifrån.