Så bekämpas Mölndalsråttorna

Råttor finns i de flesta svenska städer och Mölndal är inget undantag. Ett antal aktörer ansvarar för att problematiken inte ska bli för stor i kommunen – men hur går man till väga för att stoppa råttorna från att sprida sig?
– Vi försöker ta hand om problemen så fort som det uppstår, säger Michael Slätt, enhetschef för stadsmiljö på tekniska förvaltningen.

ANNONS
|

När Peggy Österberg stod på sin balkong på Bergmansgatan och blickade ut över ett folktomt torg fick hon syn på någonting som blivit allt vanligare i urbana miljöer:

En råtta, och sedan en till.

Råttorna sicksackade över torget och Peggy plockade upp sin mobiltelefon och började filma.

– Det var när restaurangerna var tvungna att stänga klockan 20.00. Efter att jag hade sett dem hörde av mig till kommunen och jag tyckte de hörsammande problemet, säger hon.

 Mölndalsbon Peggy Österberg.
Mölndalsbon Peggy Österberg. Bild: Privat

Peggys syn på torget är knappast någonting ovanligt i dag. Råttor finns i de allra flesta svenska städer, så även Mölndal. Ett flertal aktörer jobbar på olika sätt för minska problematiken med råttor i kommunen.

ANNONS

– Vi försöker ta hand om problemen så fort som det uppstår, säger Michael Slätt, enhetschef för stadsmiljö på tekniska förvaltningen.

Mölndals stad är en av dessa aktörer och tekniska förvaltningen ansvarar för parkverksamheten i kommunen. I nuläget finns dock bara en fälla utställd i Stadshusparken.

Det är även kommunen, miljöförvaltningen, som hanterar klagomålen om råttor. Det brukar dock bara bli enstaka klagomål per år.

I år har kommunen fått in två klagomål som gäller en fastighet som ligger vid Stadshusparken. Om en fastighetsägare upptäcker råttor måste den återkoppla med en plan kring hur de arbetar med problemen till kommunen.

Michael Slätt, enhetschef för Stadsmiljö på Tekniska förvaltningen.
Michael Slätt, enhetschef för Stadsmiljö på Tekniska förvaltningen. Bild: Privat

”Finns högst sannolikt i spillvatten- och i dagvattennätet”

Utöver parker finns det förstås andra platser som faller råttorna i smaken. Till exempel avloppssystem. Där är det en annan kommunal instans som har ansvaret.

– Råttor finns i samhället och därför finns råttor högst sannolikt i spillvatten- och i dagvattennätet. Det finns kommuner som har större problem än Mölndal, som till exempel i storstäderna Göteborg och Stockholm, säger Tony Strandh, va-chef på Mölndals stad, och fortsätter:

– Vad jag känner till så har vi inte problem i vårt spillvattennät. Mölndalsborna är riktigt duktiga på att slänga sin mat.

Och det är just i spillvattenstationerna som Tony Strandh skulle märka av om det blir problem.

– Jag har jobbar med detta i 25 år och endast sett en råtta. Men någon råtta kan ses ibland när vi filmar spillvattenledningarna.

 Tony Strandh, chef för va-avdelningen på Mölndals stad.
Tony Strandh, chef för va-avdelningen på Mölndals stad. Bild: Mölndals stad, Daniel Eckhardt

”Därför har Mölndal även problem”

Håkan Rystrand är skadedjurschef på Anticimex, som bland annat jobbar med att bekämpa skadedjur som råttor. Han menar att det har blivit färre traditionella råttjobb runt omkring i Göteborg och Storgöteborg. Om man jämför januari till augusti 2020 mot samma period 2021 är det en minskning med elva procent.

– Men statistiken kan vara missvisande. Vi mäter antal ärenden och det kan vara fler besök på ett och samma ställe. Det är inte så att vi har fått färre råttor i Göteborgsområdet. Utan större ärenden har blir vanligare, som bland annat i flerfamiljsområden och parker, säger han.

Hur ser läget ut i Mölndal?

– Mölndal är som alla lite mindre städer. Staden ligger tillsammans med Göteborg, som har större problem med råttor, och därför har Mölndal även problem. De finns i villaträdgårdar, bostadsområden, avloppssystem och köpcentrum, säger Håkan Rystrand och fortsätter:

– Men det finns problem över hela Sverige. Det här är inget ovanligt.

Håkan Rystrand är skadedjurschef på Anticimex.
Håkan Rystrand är skadedjurschef på Anticimex. Bild: Privat

Blir allt fler råttor när det byggs

Håkan Rystrand lyfter fram exempel på hur man får råttorna att trivas bättre, bland annat gillar djuren den mat och de sopor som människor slänger på marken. De kan också ta sig upp i papperskorgar som inte är råttsäkra.

– Nu på hösten finns det dessutom mycket fallfrukt och fågelmatningen kommer igång. Det är inget fel på fågelmatning. Men det fåglarna inte äter, äter råttorna. Om man har problem i ett villaområde bör man inte mata dem.

Problem kan även uppstå i samband med stora byggen – vilket är ett vanligt förekommande inslag i just Mölndal de senaste åren.

– De kan komma fram när man pålar i marken eller lägger om avloppssystem. Det brukar bli så när man gör lite större byggen. Då får man fler råttor i området. Man skrämmer liksom upp dem ovan mark, säger Håkan Rystrand.

Brunråtta.
Brunråtta. Bild: Källa: Anticimex, Fotograf: Lennart Falk Bild

Dit åker råttorna när det dör: ”Brännbart avfall”

Helst vill Anticimex jobba förebyggande genom att begränsa råttornas tillgång till mat. Men för att sätta stopp för djuren använder sig företaget också av olika typer av ”smarta” fällor. Fällorna ser ut som en bänk och kan sättas ut i så väl avloppssystem som ovan jord.

– Bänken är egentligen ett skydd. Vi vill inte att någon flyttar på fällorna. Väldigt förenklat går råttan in i smartboxen, fastnar i en hiss och därefter får den ström i sig och dör. Den åker ner i en hink och där i finns en påse. När cirka fem råttor har hamnat i fällan skickar den en signal till oss och vi hämtar alla råttor.

Var hamnar råttorna när de dör?

– De slängs som vanligt brännbart avfall i en container.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS