Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Christian Flodin

Så blir du av med de skrikande måsarna

Är du less på att ha skrikande måsar hängande på balkongen? Snor de din mat eller är de bara allmänt störande? I så fall är det här tipsen som kan få de lömska fåglarna att försvinna.

ANNONS
LocationMölndal||

Har man problem med måsar ska man i första hand vända sig till sin fastighetsägare, sitt bostadsbolag eller bostadsrättsförening, skriver Mölndals stad på sin hemsida. Dessa är nämligen ansvariga för att förebygga och åtgärda problem med just fåglar. Kommunens miljöförvaltning hjälper endast till om fåglarna är en fara för människors hälsa eller miljön runt omkring oss.

För att bli av med skräniga måsar och andra fåglar bör man redan förebygga problemen redan under vintern och våren, enligt Mölndals stad.

LÄS MER:Lokalt bryggeri firade ölets dag – med folköl och smörrebröd

Så stoppar du de lömska mattjuvarna

Mata absolut inte måsarna. De lär sig nämligen snabbt var maten finns och märker de att det finns godsaker att tillgå, kommer de gång på gång att återvända till platsen.

ANNONS

Detta gäller även på vintern. Kommunen tipsar om att man ska placera till exempel talgbollar för småfåglar en bit bort från sin balkong, uteplats eller till och med fastighet.

I inlägget på Mölndals stads hemsida skriver man också att boende bör vara mycket på sin balkong, eftersom det skrämmer fåglarna. Olika former av fågelskrämmor kan också fungera, men fåglarna är lömska och synar till slut bluffen.

LÄS MER:Skolskjutningen i Finland blir film – spelas in i Mölndal

Fastighetsägarens ansvar

Det är som sagt fastighetsägarens, bostadsbolagets eller bostadsrättsföreningens ansvar att förebygga problem med störande fåglar. Därför bör man också se till att de inte kan bygga bon, exempelvis genom att sätta upp ett nät på taket. Det också helst innan fåglarnas häckningsperiod, som är mellan 1 april och 31 juli. Under den perioden är fåglarna dessutom fredade.

Ett annat tips är också att ta bort fåglarnas bon, man kan till exempel få hjälp med det av vissa skadedjursfirmor.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS