Så blir nya Kållered – nu drar jättebygget igång: ”Det ska bli mer levande”

Byggarbetare, avspärrningar och uppgrävda gator – nu har omvandlingen av Kållereds centrum kommit igång. Om några år ska 450 nya lägenheter stå klara.
– Det finns en väldigt stor efterfrågan på större lägenheter i Kållered, säger David Olofsson på Skandia fastigheter.

ANNONS
|

Det är en halvgrå förmiddag i mitten av mars. Utanför Coop står ett antal bilar parkerade och människor går in och ut genom de automatiska dörrarna. En del har munskydd på sig, andra inte.

En bit bort har det satts upp skyltar och byggstängsel. Där pågår förberedelserna för bygget som ska förvandla centrala Kållered.

– Just nu håller entreprenörerna på att etablera sig och ska bygga en ny anslutningsväg från Streteredsvägen. Det görs också ledningsarbeten för de kommande husen, säger Daniel Eckhardt som är kommunikatör på tekniska förvaltningen i Mölndal.

Hundratals lägenheter

Under de kommande åren ska området mellan Våmmedalsvägen och Streteredsvägen bebyggas med hundratals nya bostäder.

ANNONS

–Vi planerar att komma igång nu till sommaren, vi har stått i startgroparna länge. Just nu utför Mölndals stad markarbeten och allt baseras på när de blir klara, säger Mikael Bengtsson som är nyproduktionschef på Victoria Park.

Fastighetsbolaget är en av fyra exploatörer i området, och ska bygga ett hus med 92 hyreslägenheter.

– Det blir ett hus med sju våningar och en inredd vindsvåning högst upp. Det blir ettor, tvåor, treor och kanske någon fyra, säger Mikael Bengtsson.

Bostäderna ska byggas på det som i dag är en parkeringsplats, och Victoria Park har tidigare fått kritik för att deras nuvarande hyresgäster blir av med sina parkeringar.

LÄS MER:Jan-Åke och 49 grannar blir utan parkering: ”Vi vet inte vad vi ska göra”

En av dem som som förlorar sin parkeringsplats är politikern Merjem Maslo (M), som är kommunalråd och själv bor i området.

– Det klart att det kan bli en del problem under själva byggtiden, som med parkeringarna. Jag påverkas ju själv av det. Men jag är väldigt positiv till att Kållered utvecklas, säger hon.

Skandia bygger mest

Victoria Park är inte ensamma om att stå startklara. Högre upp i området, i en slänt längs med Streteredsvägen, ska Skandia bygga tre lamellhus.

– Vi har som ambition att sätta spaden i marken efter sommaren. Då bygger vi en första etapp med cirka 130 hyresrätter, säger marknadsområdeschefen David Olofsson.

Till skillnad från Victoria Park satsar Skandia på lite större lägenheter.

– Det finns en väldigt stor efterfrågan på större lägenheter i Kållered. Det är barnfamiljer som behöver lite bättre tilltagna treor och fyror.

Tanken är att husen ska vara färdiginflyttade inom två år från byggstart.

Skandia ska bygga i ytterligare två etapper, längs Våmmedalsvägen och vid det befintliga parkeringshuset. Totalt, inklusive lamellhusen, handlar det om 250 nya lägenheter.

När ska ni börja med de andra etapperna?

– Det är lite osäkert än så länge. Vi har projekterat alla tre etapper men olika noggrant. Den första etappen är detaljprojekterad och de andra är mer uppskissade, säger David Olofsson.

Fler exploatörer

Utöver Victoria Park och Skandia är det Husvärden och Mölndalsbostäder som är med och förtätar Kållered.

Husvärden planerar för byggstart i augusti, medan Mölndalsbostäder väntar till våren 2022.

– Vi kommer att bygga cirka 75 lägenheter, med en planerad byggtid på cirka 18 månader, säger Mats Andersson, som är fastighetschef på det kommunala bostadsbolaget.

Mölndalsbostäders hus kommer ligga närmast centrum, och ska ha några lokaler för butiker och service på bottenvåningen.

Hoppas på upprustning

Detaljplanen för Kållereds centrum har tagits fram av Mölndals stad tillsammans med bostadsbolagen. Efter flera förseningar och överklaganden vann planen laga kraft sommaren 2019. Nu ser exploatörerna fram emot att komma igång.

– Kållered är inte dåligt som det ser ut idag, men det handlar om att erbjuda fler människor att bo här. Det finns jättefina naturområden, gott om skolor och närservice, säger David Olofsson på Skandia.

Mölndals stad hoppas att de nya bostäderna också ska leda till fler företag och bättre service.

– Vår förhoppning är att det ska bli tryggare, mer rörelse och en mer levande stadsdel, säger Merjem Maslo (M).

Eva Jacobsson har bott i Kållered i många år, och promenerar ofta förbi centrumet. För henne är det inte nya bostäder som är det viktigaste.

– De får gärna bygga nytt, bara de rustar upp själva centrumet också. Det ser ju så tråkigt ut, säger hon.

Bygger om gatorna

Daniel Eckhardt på tekniska förvaltningen säger att det som i dag är planerat är en upprustning av Triangelparken och delar av Våmmedalsvägen.

– Körbanan kommer flyttas på vissa ställen för att det ska bli en kvartersgata med trottoarer och planteringar. Sen kommer det läggas ny asfalt och stenläggning, säger han.

Själva centrumet, där bland annat biblioteket, ett gym och en sushirestaurang ligger, ingår däremot inte i detaljplanen. De flesta av fastigheterna där ägs av Skandia.

– Fastigheterna ligger för nära tågspåret för att vi ska få bygga nya bostäder där. Så vi bestämde oss, tillsammans med Mölndals stad, för att lyfta ut den delen från detaljplanen och fokusera på att bygga bostäder först. Det kommer i sin tur att leda till en större efterfrågan på service och butiker, säger David Olofsson.

Själva utseendet i centrum finns det däremot ingen tydlig plan för.

– Vi har en löpande dialog om det, och vill att det ska vara helt och rent och snyggt. Det kommer att hända grejer där på sikt, säger han.

Rädd att tappa kunder

I ett hörn av Våmmedalsvägen ligger frisörsalongen Hårmakarna. Ägaren Farzad Morshedian är glad att det händer saker i Kållered, men är rädd för hur byggtiden ska påverka hans verksamhet.

– Nu är det avspärrat så mina kunder kan inte köra in längre. Det får inte ut så här, säger han och pekar på stängslen runt lokalen.

– Jag har inte fått någon information och vet inte hur länge det ska vara så här, säger han.

Daniel Eckhardt, på tekniska förvaltningen, säger att staden gör vad de kan för att minimera störningarna för boende och verksamheter.

– Det blir en del påverkan på trafiken, men då leds den om med skyltar och hänvisningar. Sen kommer det bli en del buller som är svårt att komma ifrån. Vi försöker göra det så bra som möjligt, säger han.

Det här händer i Kållered

Detaljplanen för Kållereds centrum tillåter 450 nya bostäder, som ska byggas av Victoria Park, Mölndalsbostäder, Husvärden och Skandia. Flera av exploatöerna ska sätta spaden i marken redan till sommaren och de första av lägenheterna kan stå inflyttningsklara om ungefär två år, under 2023.

Mölndals stad gör om gatorna i området, och rustar upp ett parkområde som kallas för Triangelparken. Just nu, våren 2021, gör de mark- och ledningsarbeten inför den kommande bostadsbyggnationen.

I detaljplanen tillåts att skolor och förskolor i området byggs ut om det skulle bli nödvändigt.

När husen står klara ska det finnas parkeringsplatser i underjordiska garage, i det befintliga p-huset och till viss del längs bostadsgatorna.

ANNONS