Så har partierna presterat i Mölndals kommunval – från 1973 fram till i dag

Väljarstödet för Socialdemokraterna har minskat kraftigt i Mölndal sedan 1970-talet. Forna kommunalrådet förklarar nedgången med en kraftig samhällsförändring. Samtidigt föreslår han att alla riksdagspolitiker borde gå i lära i kommunpolitiken innan de tar plats i plenisalen.

ANNONS
|

Sedan 1973 har ett par partier tappat väljare till andra partier. I över 250 kommuner har förtroendet för Socialdemokraterna minskat drastiskt och Mölndal är inget undantag. Även Centerpartiet finns med på listan över flest förlorade röster. 1973 fick partiet lokalt drygt 20 procent av rösterna, men i det senaste valet lyckades partiet bara samla ihop 6,8 procent.

– Tidigare var det vanligare att S eller något av de andra etablerade partierna hade egen majoritet i kommunerna. Men kommunfullmäktige har blivit mer splittrat, delvis beroende på att SD har kommit in och skakat om det politiska landskapet, säger Richard Öhrvall, statsvetare vid Linköpings universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

ANNONS

Starkt liberalt fäste

I mångt och mycket har Mölndal genom åren röstat ganska likt riket i övrigt men Liberalerna, tidigare Folkpartiet, har varit betydligt starkare i Mölndal än på riksplanet. 10,6 procent i Mölndal mot 5,5 i riksdagen vid valet 2018.

Tidigare psykologen Marita Aronson, i dag 83, gick in som fritidspolitiker i Mölndal 1979. 1986–2002 satt hon som kommunalråd för att sedan göra en mandatperiod i riksdagen, innan hon avslutade med ytterligare fyra år som kommunpolitiker i Mölndal. Så här förklarar hon framgångarna för Folkpartiet/Liberalerna i kommunen:

– Det handlar om en västkusteffekt. Göteborg är också mer liberalt än övriga landet. Sen gick det också bra under lång tid, säger Marita Aronson.

Förespråkar samarbeten

Även om hennes hjärta bultar för Liberalerna så upplever hon att en variation mellan de styrande majoriteterna inte behöver vara av ondo.

– I Mölndal har ledningen ofta varierat mellan valen och det tror jag är bra för befolkningen. För individens bästa tror jag det är bra om man försöker kompromissa. Alla kan inte få allt och ibland blir det kanske inte precis som man tänkt sig. Men hela livet består av ett givande och tagande, säger Marita Aronson.

En genomgång av SCB:s siffror över kommunvalen 1973-2018, som Nyhetsbyrån Siren har gjort.
En genomgång av SCB:s siffror över kommunvalen 1973-2018, som Nyhetsbyrån Siren har gjort. Bild: Nyhetsbyrån Siren

Stolt över utbildningsreformen

Det största partiet i Mölndal har hela tiden varit Socialdemokraterna, fast vid senaste valet var stödet det lägsta någonsin, 24,5 procent mot de 40 procent som stödde partiet lokalt på 70-talet och 80-talets början. Under den perioden tog Brännåsbon Bengt Odlöw, i dag 80, steget från fritidspolitiker till att bli kommunalråd för S 1983–2006.

– Det bästa vi gjort som parti var utbildningsreformen med grundskola och gymnasieskola. Det betydde att alla fick läsa, men i förlängningen har det också skapat ett helt annat samhälle än vad vi hade när jag började, säger han som förklaring till det närmast konstanta tappet för partiet sedan 1973.

Likt sin forna kommunalrådskollega Marita Aronson framhåller han gärna kommunpolitikens ofta mer lösningsfokuserade arbetssätt.

– Så är det absolut. Alla som sitter i riksdagen borde gå i lära i kommunpolitiken i en eller två mandatperioder för att se hur politik fungerar i praktiken. I dag är det för mycket jippon, säger Bengt Odlöw.

”Många har svårt att överleva”

I kommunvalet har Sverigedemokraterna vuxit kraftigt under 2000-talet, men i Mölndal är partiet ändå mindre än på riksplanet – 13,5 procent kontra 17,5 procent.

En trend som varit tydlig under 2000-talet är att allt fler lokala småpartier fått mandat i de styrande församlingarna. Under två mandatperioder på 2000-talet satt SPI, senare Kommunpartiet i Mölndal, i fullmäktige innan de föll ur efter valet 2012.

– Många av de här partierna satsar ofta stort på en aktuell fråga och har svårt att överleva i längden, säger statsvetaren Richard Öhrvall till Siren.

LÄS MER:Det här vill Merjem Maslo (M) göra i Mölndal – ny vision ska leda till 20 000 nya jobb

LÄS MER:Det här vill Stefan Gustafsson (S) göra för Mölndal: ”Vi behöver handlingskraft”

LÄS MER:Det här vill Fredrik Mellbin (SD) göra i Mölndal: ”Fler väktare och ordningsvakter”

ANNONS