De flesta väljer att vaccinera sig, även om alla vårdcentraler i kommunen mött några listade patienter som tackat nej.
De flesta väljer att vaccinera sig, även om alla vårdcentraler i kommunen mött några listade patienter som tackat nej. Bild: Olof Ohlsson

Så långt har vaccineringen i Mölndal kommit: ”Känns som att det lossnat”

En vårdcentral är precis på väg att gå vidare från att vaccinera patienter som är 75 år eller äldre, en annan har kommit till åldersgruppen 65+.
– Vi fick färre doser i början. Nu känns det som att det lossnat lite.

ANNONS
|

Det är inga stora skillnader mellan hur långt vårdecentralerna i Mölndals kommun kommit i vaccineringen mot covid-19. Närhälsan Lindome hoppas vara klara med gruppen 75+ under onsdag eller torsdag den här veckan och Närhälsan Krokslätt välkomnar redan nu patienter i åldersgruppen 65+. Alla de övriga vårdcentralerna håller på att vaccinera personer som är omkring 70 år.

LÄS MER: Rekordstora vaccinleveranser till regionen i veckan

Fler doser om fler är äldre

Alla går på maxfart och använder allt vaccin de får. Att vårdcentralerna ändå kommit lite olika långt kan bland annat ha att göra med vilka patienter de har listade hos sig. I fas två som de är inne i nu fördelas vaccinet efter hur många äldre listade patienter vårdcentralerna har. Eftersom vissa äldre redan vaccinerats i fas ett kan en del vårdcentraler få doser över som de kan använda till något yngre patienter. Sedan i april styrs fördelningen dock om lite i Västra Götalandsregionen så att de vårdcentraler som har flest kvar att vaccinera i de äldsta åldersgrupperna prioriteras.

ANNONS

LÄS MER: Solveig dog i corona – fem dagar efter 70-åriga bröllopsdagen

Alla vårdcentralerna har mött personer som tackat nej till vaccin, men de är få. Inger Albertsson, verksamhetschef på Närhälsan vårdcentral i Lindome, ser att fler väljer bort vaccin ju längre ned i åldrarna vaccinationen kommer. De beräknar öppna upp för åldersgruppen 70+ till helgen. I slutet av förra veckan upplevde hon för första gången att ganska många tackade nej till vaccin, runt 20 personer.

– Innan var det nästan inga, de var jätteglada. Jag ringde en tant klockan nio på kvällen, hon frågade om hon kunde åka till mig direkt. De som är födda på 40-talet kanske vill avvakta mer, funderar hon och menar att de kanske inte känner sig lika ensamma som de äldre, och kanske läst mer om kritik mot vaccinen.

Inger Albertsson, verksamhetschef på Lindome vårdcentral, upplever att det är rätt få som väljer att tacka nej till vaccinering.
Inger Albertsson, verksamhetschef på Lindome vårdcentral, upplever att det är rätt få som väljer att tacka nej till vaccinering. Bild: Karina Hansson

Många drar till Halland

Precis som på de flesta vårdcentralerna har några patienter hon mött tackat nej när de erbjudits Astra Zenecas vaccin.

– Men det var samma med Pfizer, där var det också några som inte ville ha, säger Inger Albertsson.

LÄS MER: Grönt ljus för Astra Zenecas vaccin till 65-åringar

Zijada Konakovic, sjuksköterska på Läkargruppen Mölndalsbro, har märkt att många lite yngre valt att vaccinera sig i Halland.

– Vi har sett en trend att de som är födda runt 1950 varit i Halland och vaccinerat sig där. Annars är det väldigt positivt när vi ringer, säger hon.

Bokar in sig själva

De flesta av Mölndals vårdcentraler ringer upp dem som står på tur att vaccineras. Ett undantag är Nötkärnan i Kållered, där listade patienter som är yngre än 75 år själva får boka in sig. De som är i aktuell åldersgrupp får ett brev hem och bokar sedan en tid via hemsidan eller telefonen. Just nu har de kommit till gruppen 70+ och hoppas kunna erbjuda vaccin till alla över 65 år nästa vecka. Ulla Erixon, verksamhetschef på Nötkärnan, ser arbetssättet som nödvändigt.

– Det skulle inte bli hållbart att ringa alla, det tar för mycket resurser. Bättre att använda tiden till att vaccinera, säger hon och menar att det ser ut att fungera bra.

Omtankens vårdcentraler i Åby, Kållered och Pedagogen Park har gått samman för att kunna sköta vaccineringen så smidigt som möjligt.

LÄS MER:Efter masstestningen i hemtjänsten – endast en person positiv

– Vi har fördelen att vi är en koncern, personalen på alla tre vårdcentralerna går ihop och vaccinerar. Vi har kvällsöppet i Pedagogen Park, säger Caroline Olsson, verksamhetschef för Omtanken i Åby och Kållered, och förklarar att det både får lokaler och personal att räcka till bättre.

Hon ser en ökning av antalet vaccindoser de får in och tycker att allt rullar på.

– Vi fick färre doser i början. Nu känns det som att det lossnat lite.

ANNONS