Så ser du norrsken som bäst

Ännu en geomagnetisk storm har fått västsvenskar att smyga ut med kameran i natten. För den som missat finns det fortfarande chans.
– Det var en rejäl störning så det kan fortsätta en natt till, säger Urban Brändström, doktor i rymdfysik.

ANNONS

Natten till fredag gjorde ljusfenomenet återigen entré på himlen i Västsverige. En stor geomagnetisk storm fick polarskenet att synas i både Kungsbacka och Mölndal.

– Man ska aldrig säga aldrig, det har varit en rejäl geomagnetisk störning så det kan fortsätta en natt till, det kan bli i kväll, säger Urban Brändström, optisk norrskensforskare och doktor i rymdfysik i Kiruna.

Det på grund av att solens aktivitet beräknas stiga till 2025, då så kallad solmaxima inträffar.

– Vi är på väg mot ett solmaxima, man har observerat solfläckar sen Galileos dagar, när det är mycket solfläckar är det stor sannolikhet för stormar och mer norrsken, säger Urban Brändström.

Synligare längre söderut

Den högre aktiviteten gör norrskenet starkare och synligare längre söderut. Det är också tydligt att många fått upp intresse för fenomenet med tanke på alla bilder som sprids i sociala medier, enligt Brändström.

– I grova drag kan man säga att det går att se en gång i månaden i Stockholm, och lite mer sällan längre söderut, säger han.

Skillnad på foto och foto

När foton på norrsken delas allt mer kan det vara värt att tänka på att utrustningen kan påverka hur norrskenet "fastnar” på bilden, säger Urban Brändström.

– Det som är trovärdigt är det man ser på himlen och det man kan mäta med kalibrerade instrument. I övrigt handlar det om snygga bilder.

En ljuskänslig kamera kan underlätta för någon att ens få syn på norrskenet, den kan också påverka färgbalansen.

– Moderna kameror är väldigt ljuskänsliga, men de innehåller också mjukvara som bearbetar råbilden och förstärker saker. Kanske blir det inte de trovärdigaste färgerna, men det är en konstnärlig fråga, ingen vetenskaplig.

Så lyckas du få syn på norrsken

Urban har själv sett otaliga norrsken och förutom en molnfri himmel är en av de viktigaste sakerna att ha det mörkt runt omkring sig. Sen är det bara att vända blicken norrut och hålla tummarna.

– Ha det bara mörkt, inga störande ljuskällor. Det tar en halvtimme att få ett riktigt bra mörkerseende, titta inte i mobilen för då förlorar du det, säger han.

Det krävs tålamod, så varma kläder och en termos inte dumt. Något som kanske är viktigare i norra Sverige, berättar Brändström som just avslutat ett nattligt experiment där de simulerat rymdväder med hjälp av en raketuppskjutning.

– När vi hade raketuppskjutningen i Björkliden var det minus 25 grader. Jag hade datorerna på insidan av ett fönster för att kunna läsa av. Så det är alltid ett bra tips, klä er varmt.

ANNONS