Så tänker Mölndalsborna om valresultatet: ”Det är katastrof”

Väntat, katastrof och bra med förändring – reaktionerna på preliminära valresultatet sticker åt flera håll bland Mölndalsborna på måndagen. Riksdagsvalet och Sverigedemokraterna både oroar och ger hopp.

ANNONS
|

Valdagen kan nu bockas av och under sena söndagskvällen var en stor del av rösterna räknade, både lokalt i Mölndal och till riksdagsvalet. För Mölndalsborna är det ett speciellt partis ökade antal röster som tar upp tankarna på måndagsförmiddagen – Sverigedemokraterna.

– Jag är inte jättenöjd, men det var väl lite så här man trodde att det skulle bli, säger Erik Lund, som är på väg till jobbet från hemmet i Mölndals innerstad.

Lisa Vikström, även hon bosatt i innerstaden, är inte nöjd över hur det ser ut just nu.

– Jag hade gärna sett att det blivit annorlunda, konstaterar hon.

ANNONS

Ifrågasätter statsministerkandidat

Lennart Henriksson och Ulla Gillgard från Åby stallbacke är ute på morgonpromenaden när de diskuterar möjliga valresultatet.

– Det är katastrof, det är lite hemskt att SD får så stark position med tanke på vilken bakgrund de har, säger Lennart Henriksson.

De känner en oro över att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska kräva mer makt då partiet fått fler röster än Moderaterna. Får de bestämma blir det inte heller Ulf Kristersson från Moderaterna som statsminister.

– Han ger inget tryggt intryck, säger Ulla Gillgard.

Men Armin Samandi från Mölndals innerstad, är försiktigt positivt inställd till att det nu kan ske ett maktskifte i Sverige.

– Någonstans förstår man väl att förändring kan vara bra och Sverige har väl ändå signalerat att det behövs, säger han.

Riksdagsvalet intresserar mest

Ännu återstår även en del röster, bland annat utlandsröster, att räknas. Det gör att flera Mölndalsbor känner sig avvaktande mot det preliminära valresultatet.

– Det är väldigt jämnt även i år, så vi får väl se på onsdag hur det blir, fastslår Armin Samandi.

Även Pia Lagnevall, boende i Mölndals innerstad, är ännu optimistisk om resultatet.

– Jag tycker att det är svårt att se hur det kommer att bli egentligen, säger hon och fortsätter:

– Sverigedemokraterna känns fortfarande lite som något nytt och när de får fler röster vet vi inte riktigt hur de kommer att sköta sig. Det kan bli spännande.

Trots att de allra flesta som röstar i riksdagsvalet även röstar i kommunvalet berättar flera Mölndalsbor att de inte är så insatta i kommunvalet.

– Jag ska vara ärlig och säga att jag inte hade satt mig in i det så mycket, men jag ska försöka bättre inför nästa val, säger Armin Samandi.

LÄS MER:Valet 2022 i Mölndal – S går framåt och blågröna kan tappa majoriteten

LÄS MER:Så tänkte Mölndalsborna om årets val: ”Har ett tufft år framför oss”

LÄS MER:Så flyter valet i Mölndal – därför har det varit långa köer för att rösta

ANNONS