Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Sara Serray säljer Wellibites – och visar upp bolaget i SVT:s Draknästet

Det är en underdrift att säga att det händer grejer för Bifrosts godisdrottning Sara Serray. På några månader har Wellibites skapare, vd och ägare brutit med sina delägare, sökt nya via tv och sålt sitt livsverk för att få ut sitt nyttiga smågodis i världen.

Sara Serrays företagande är som en peppig saga. Efter att ha experimenterat fram nyttigt godis i sin mammas kök startade hon företaget Wellibites 2018 – och gjorde succé. Nu går det att hitta hennes godispåsar i så gott som alla större matbutiker, på alla apotek, Seven eleven, Pressbyrån, på gym och i kiosker.

Godiset säljs också i Norge, men resten av världen har fått klara sig utan. Hittills.

In i Draknästet

För att kunna lägga fler länder under sig tackade godisdrottningen från Bifrost ja när SVT ringde och frågade om hon ville vara med i Draknästet. Draknästet är en programserie i SVT där entreprenörer presenterar sin affärsidé. Lyckas de sälja in den väl får de hjälp och pengar av en grupp investerare och riskkapitalister – de så kallade drakarna.

– Man får några minuter på sig att pitcha. Sedan får de säga om de är intresserade av att gå in, berättar Sara Serray.

LÄS MER: Mölndals glassbutiker preppar inför supervärmen

Men det var inte möjligheten att få pengar till företaget som lockade henne att vara med i programserien. Hon var på jakt efter en delägare.

– Det viktiga är att få in rätt människor i företaget. Jag behöver backup om det ska bli större, säger hon och berättar att hon tog in delägare redan förra sommaren.

– Men det fungerade inte alls så nyligen köpte jag ut dem. Vi var inte rätt match, säger hon.

Humble group

Om någon av drakarna ville gå in som delägare får hon inte avslöja än – avsnittet sänds först den 19 augusti. Sedan inspelningen har läget också hunnit ändras en del, för ett par månader efter inspelningen blev Sara Serray uppringd igen. Den här gången av koncernen Humble group, som ville köpa Wellibites. Sara berättar att hon aldrig planerat att sälja företaget.

LÄS MER: Agnes Wolds avslöjande gjorde henne äntligen mänsklig

– Men när detta dök upp såg jag att det kan vara bra för bolaget, så det kan växa snabbare. Jag vill nå ut i världen, det har jag tänkt från start. Jag tror det är bra att få ihop företagen så Wellibites kan växa och samtidigt bidra till deras koncern, säger hon och menar att Humble group redan har kontakter och kanaler utomlands.

LÄS MER: Nytt café invigdes på Fässbergs äldreboende

Nu är det officiellt att hon tackat ja och sålt Wellibites för en summa hon inte vill gå ut med. Ett beslut som fortfarande känns rätt overkligt.

– Det är svårt att vänja sig vid att jag inte kommer att vara ägare längre till mitt bolag. Det har varit så förenat med mig, jag och Wellibites var samma person. Men jag är fortfarande vd och jobbar kvar i några år. Jag är inte redo att släppa bolaget än, säger Sara Serray.

Stor vision

Att nå ut i världen blir i sig ett sätt att nå hennes större mål. Sara är apotekare och kost- och friskvårdsrådgivare i grunden och med sitt sockerfria godis, med extra tillsatser av vitaminer och mineraler, vill hon förändra världen.

– Hela världen har problem med diabetes och övervikt, säger hon och menar att hon vill hjälpa fler att kunna unna sig godis utan att riskera hälsan.

– Min vision är att skapa en bättre folkhälsa. Den visionen är stor.

LÄS MER: Laserdome flyttar till Kållered: ”Nästan dubbelt så stort”

I ett första skede har hon sagt ja till att stanna i företaget i tre år till. Det är lika länge som hon drivit det, och vad som kan hinna hända på den tiden känns omöjligt att sia om, menar hon.

Steg ett är dock att lansera Wellibites i ytterligare två länder i Europa. Vilka är inte bestämt ännu, men Tyskland och England låter intressant tycker Sara Serray.

– De är stora på konfektyr och har problem med fetma och diabetes.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.