Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polischefen Erik Nord hotades av en man som ringde in sitt hot när han befann sig i Mölndal galleria. Foto: GP och Polisens förundersökning Bild: GP och Polisens förundersökning
Polischefen Erik Nord hotades av en man som ringde in sitt hot när han befann sig i Mölndal galleria. Foto: GP och Polisens förundersökning Bild: GP och Polisens förundersökning

Satt i Mölndal galleria och dödshotade polischefen

En man i 25-årsåldern har dömts till fängelse för olaga hot sedan han dödshotat Erik Nord, polischef polisområde region Väst. Mannen ska ha skickat hoten när han befann sig i Mölndal Galleria.

29 november förra året skickades tre grova hot mot polischefen i region Väst, Erik Nord, och mot polisstationerna på Skånegatan och Stampgatan i Göteborg.

Hoten ska ha innehållit hot om att polisstationeran skulle spränga och att polischefen skulle mördas. ”Nord kommer att sökas upp i sitt hem, knivmördas och styckas”, enligt GP som läst den hemligstämplade förundersökningen.

IP-adress på Mölndal galleria

När polisen började nysta i hoten, som skickats till polisens kontaktcenter, hittade de att en person vid tre tillfällen sökt på polischefens namn, via en Samsung-mobiltelefon som var uppkopplad på en IP-adress vid Mölndal Galleria. Tre dagar senare kunde mannen gripas, då hade han en sådan telefon på sig. I telefonen fanns kvitton på de e-anmälningar som skickats till polisen samma dag som polischefen dödshotades och polishusen utsattes för bombhot.

Han åtalades för grovt olaga hot mot polischefen och grovt olaga hot eller falsk larm när det gällde hoten mot polisstationerna.

Mannen som misstänktes ha skickat hoten ska ha varit på rymmen från sluten rättspsykiatrisk vård sedan han avvikit från en permission under oktober. Han ska under rymningen ha vistats på flera olika ställen i och kring Göteborg och vid tillfället när han skickat hoten ska han ha befunnit sig i Mölndals Galleria.

Nekar till brott

Där ska han ha varit i fem timmar och använt det fria wifi:t för att skicka sina hot.

Mannen har i förhören varit förtegen och nekat till brott. Han ska ha erkänt att han var i Mölndal Galleria den aktuella tiden men hävdar att han inte använt telefonen som hoten skickats från.

I filmer från övervakningskameror på Mölndal Galleria har man kunna följa mannen i flera timmar och även sett att han haft en telefon i handen. Tingsrätten anser att det är bevisat att mannen skickat hoten och dömer honom för tre fall av grovt olaga hot till 10 månaders fängelse. Han frias från misstankarna om falsk larm.

Mannen döms även för barnpornografibrott sedan man hittat en bild med innehåll som ansetts vara grovt i mannens telefon.

Karina Hansson

[email protected]