Nu ska det bli lättare för vården att upptäcka cancer i tjock- och ändtarmen.
Nu ska det bli lättare för vården att upptäcka cancer i tjock- och ändtarmen. Bild: Elisabeth Alvenby

Screening för tarmcancer införs i Mölndal: ”Räknar med att rädda liv”

Cancer i tjock- och ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Nu inför Västra Götalandsregionen regelbunden testning, så kallad screening, för personer mellan 60 och 74 år.

ANNONS
LocationMölndal|

Förberedelserna för att införa screening för tjock- och ändtarmscancer i Västra Götaland har pågått i flera år. Nu har hälso- och sjukvårdsstyrelsen i regionen beslutat att testningen ska införas i sju steg under åren 2021–2028.

Förhoppningen är att de första proven ska skickas ut under 2022, till personer som fyller 60 och 62 år det året. Provtagningen kommer sedan att utökas successivt. När systemet är fullt utbyggt kommer alla mellan 60 och 74 år erbjudas testning vartannat år.

Andreas Pischel, regional processägare screening för tjock- och ändtarmscancer och gastroenterolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Andreas Pischel, regional processägare screening för tjock- och ändtarmscancer och gastroenterolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Västra Götalandsregionen

Tidig upptäckt

I ett pressmeddelande skriver Västra Götalandsregionen att insatsen är viktig för att upptäcka cancer i ett tidigt skede.

– Med testning för tjock- och ändtarmscancer räknar vi med att årligen kunna rädda 20–30 liv i regionen. Testningen ger möjlighet att upptäcka cancer när den går att behandla och innan den ger symtom, säger Andreas Pischel, som är specialistläkare och arbetar med frågan i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Provtagningen kommer att ske genom egentester som skickas hem i brevlådan.

Provet visar om det finns osynligt blod i avföringen, vilken kan vara ett tidigt tecken på cancer i tjocktarmen eller ändtarmen. Om det finns blod i avföringen görs sedan fler undersökningar för att upptäcka eventuell cancer.

Socialstyrelsen har rekommenderat screening för tjock- och ändtarmscancer sedan 2014. Systemet finns redan i Stockholm och på Gotland, och under 2021 och 2022 ska det införas i resten av Sveriges regioner.

ANNONS