Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Mellbin (SD) anklagar två förskolor för ”sexualisering av små barn”. Bild: Fredrik Hofflander
Fredrik Mellbin (SD) anklagar två förskolor för ”sexualisering av små barn”. Bild: Fredrik Hofflander

SD-ledaren anklagar förskolor för sexualisering av barn – får kraftig kritik för utspelet

Sverigedemokraternas gruppledare, Fredrik Mellbin, går till kraftigt angrepp mot två av stadens förskolor. Orsak: Barnen ska smycka en rondell i samband med Prideveckan nästa vecka.
”Vidrigt att sexualiseringen av små barn fortsätter”, skriver han på Twitter.

Det är barnen på Torallastigens och Jungfrustigens förskolor som ska sätta upp prydnader i rondellen på Baazgatan under nästa vecka, då Mölndals stad ordnar hbtq-evenemanget Mölndal goes Pride.

Fredrik Mellbin gör i sitt Twitterinlägg en koppling mellan rondellsmyckningen och det faktum att en manlig pedagog på närliggande Bosgårdsskolan tidigare i år dömdes till fängelse för sexbrott mot flera elever på skolan.

”Vidrigt”

”Bosgårdens pedagogiska enhet som gav Mölndalsborna massövergrepp på små barn ska nu dekorera en rondell under Pride. Vidrigt att sexualiseringen av små barn fortsätter”, lyder inlägget som försetts med hashtaggarna #pedofili, #molndal, #sdmolndal och #pride.

Utspelet får skarp kritik från flera håll. Bland annat av Fredrik Hellsten, chef för skolförvaltningen i Mölndals stad.

– Naturligtvis är det tråkigt när en företrädare för ett av de största partierna i Sverige och i Mölndal uttalar sig på det sättet. Sen är det ju också så att han blandar ihop en händelse på Bosgårdsskolan med Bosgårdens pedagogiska enhet inom förskolan. Det är inte så mycket rätt i den tweeten, säger Fredrik Hellsten.

LÄS MER: Lärare dömdes för sexbrott mot barn – hovrätten skärper straffet

Hbtq-certifierad förskola

Att just Bosgårdens förskolor ska pynta i rondellen hänger samman med att de blev hbtq-certifierade 2016. Rektorn Naomi Jonas anser att det är Fredrik Hellsten som ska uttala sig om Fredrik Mellbins tweet men säger ändå till Mölndals-Posten:

– När vi gick in och blev certifierade 2016 pratade vi med politikerna och stadsdirektören. De ställde sig bakom oss, alla var med på det, säger Naomi Jonas.

Mellbin mejlar länkar

Fredrik Mellbin själv är sparsam med sina kommentarer till utspelet. I ett mejl till Mölndals-Posten skriver han att det inte är han som kopplar ihop sexbrotten, Pride och förskolan.

Fredrik Mellbin (SD). Bild: Fredrik Hofflander
Fredrik Mellbin (SD). Bild: Fredrik Hofflander

”Ihopbuntningen är heller inget jag har gjort utan den ligger Mölndals stad bakom”, skriver han och länkar till Mölndals stads egen presentation av förskolan, där bland annat hbtq-certifieringen nämns.

LÄS MER: Här finns bästa förskolorna i Mölndal – enligt föräldrarna

Fredrik Mellbin, som inte återkommit till Mölndals-Posten via telefon, skickar också en länk till en nyhetsartikel från sajten Världen Idag. Där beskrivs det att sex olika personer med koppling till Priderörelsen nationellt har dömts för sexbrott vid olika tillfällen under 2000-talet.

M-politikern kritisk

Johanna Rantsi (M) är ordförande i skolnämnden. Hon är kritisk till att Mellbin kopplar samman sin Pridekritik med sexbrotten som begåtts på Bosgårdsskolan.

– Det är ledsamt att utnyttja så tragiska händelser för politisk vinning.

Kan det finnas ett problem med att låta förskolebarn delta i Pride, som en del tycker är ett evenemang med politiska förtecken?

– Nej, det ser jag inte. Det här handlar om att uppmärksamma allas rätt att älska vem man vill, och att få respekt för den man är. Det är något som finns med i läroplanen. Vi har fantastiska förskolor som jobbar jättefint med det här.

Finns det risk för en förtroendeklyfta mellan politiker och anställda nu?

– Jag tror att det här slår tillbaka mest på Fredrik Mellbin själv och på det parti han representerar. Han är gruppledare för det tredje största partiet och det är pinsamt att han uttrycker sig på det här sättet.

LÄS MER: Nej till SD:s tiggeriförbud – men frågan är inte avgjord

Vill inte kommentera

Mölndals-Posten har sökt både Mikael Brodin, SD:s ledamot i skolnämnden, och Zandra Pettersson, regionordförande för SD i Västra Götaland.

Mikael Brodin avböjer att kommentera och vill heller inte uttala sig om huruvida han själv har drivit Priderelaterade frågor i skolnämnden. Zandra Pettersson har inte återkommit.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.