Efter att Ryssland invaderat Ukraina råder stor oro bland befolkningen, bilden är tagen vid landsgränsen där köerna ringlar sig långa på fredagen.
Efter att Ryssland invaderat Ukraina råder stor oro bland befolkningen, bilden är tagen vid landsgränsen där köerna ringlar sig långa på fredagen. Bild: Stefan Berg

SD: Mölndal inte rustade för en flyktingvåg

Människor flyr från bomberna i Ukraina och nu lyfts frågan om hur Sverige ska hjälpa till i krisen. För Merjem Maslo (M) väcks starka minnen från hennes egen tid som flykting. Hennes uppfattning är att Mölndal har en bra beredskap för att ta emot människor från kriget. Sverigedemokraten Hans Wessberg håller inte med.
– Vi har redan bränt alla våra pengar och lokalresurser, säger han.

ANNONS

Sedan Rysslands första attacker i Ukraina på torsdagen kommer ständigt nya uppgifter om bomber, brinnande hus – och människor som flyr för att ta skydd.

Under frågestunden i riksdagen på torsdagen fick statsminister Magdalena Andersson (S) många frågor kring hur Sverige ska agera för att hjälpa till i krisen.

Bland annat var Annie Lööf (C) tydlig med att Sverige måste visa solidaritet med folket i Ukraina, skriver Göteborgs-Posten.

LÄS MER:Kommunens säkerhetschef om Ukraina: ”Vi är i ett känsligt läge”

SD: "Flyktingar på riktigt”

I Mölndal har inte frågan hunnit tas upp i kommunfullmäktige. Och lokalpolitikerna har olika uppfattning av hur redo staden är för en eventuell flyktingvåg.

– Vi har redan bränt alla våra pengar och lokalresurser. Vi har människor som stått i bostadskö här i tio år, så det är orimligt. Vi behöver bland annat en fungerande bostadsmarknad innan vi kan ta emot fler. Många av flyktinganläggningarna från 2015 är fortfarande fulla för att man inte hunnit slussa människor vidare i samhället, säger Hans Wessberg, Sverigedemokraternas tillförordnade gruppledare i Mölndal.

ANNONS
Hans Wessberg (SD) anser att Mölndal inte är redo för en ny flyktingvåg: ”Nej, vi har redan bränt alla våra pengar”.
Hans Wessberg (SD) anser att Mölndal inte är redo för en ny flyktingvåg: ”Nej, vi har redan bränt alla våra pengar”. Bild: Petter Trens

Däremot tycker han att Sverige ska ta emot människor från Ukraina om det blir aktuellt – och menar att det skiljer mycket mellan den här situationen och flyktingvågen 2015.

– Det är en tråkig konflikt i vårt närområde, även om Sverige inte är första land tycker jag att vi ska överväga att ta emot flyktingar. Glöm 2015, det var en politisk önskedröm för sittande politiker då, det här är faktiskt någonting som sker, det här är flyktingar på riktigt.

LÄS MER:Polisen har utlyst särskild händelse – efter oroligheterna i Ukraina

Vill dela ansvaret inom EU

Statsminister Magdalena Andersson (S) uttryckte under torsdagen att hon vill att flyktingmottagandet delas mellan Europas länder.

Sven-Ove Johansson (S), första vice ordförande i kommunfullmäktige, håller samma linje som sin partiledare.

– Det är en EU-angelägenhet. Jag tycker Sverige ska ta den delen som gör att det känns rättvist. Och Mölndal är inte i något dåligt läge för ett flyktingmottagande, vi är en kommun med god ekonomi i en storstadsregion. Jag förväntar mig att vi tar vårt ansvar när det är dags, säger han.

LÄS MER:Trendbrott i Mölndal – nu minskar antalet invånare

Det är väldigt mycket känslor nu. Att se det här hända i ett civiliserat Europa 2022, det är förtvivlande.

Moderata kommunalrådet Merjem Maslo håller med.

– Den situationen vi hade 2015 klarade vi väldigt bra i Mölndal och vi har lång erfarenhet av att ta emot asylsökande ensamkommande, vi har en stabil grund som krävs. Sen hoppas jag att alla länder i EU tar sitt ansvar, alla måste steppa upp och hjälpa till, det är jätteviktigt.

Merjem Maslo (M) är kommunalråd i Mölndal. Nu väcks starka minnen från hennes egen tid som flykting från Balkankriget.
Merjem Maslo (M) är kommunalråd i Mölndal. Nu väcks starka minnen från hennes egen tid som flykting från Balkankriget. Bild: Elvira Linderot

För henne har det varit ett tufft dygn. Nu väcks starka minnen från hennes egen tid som flykting.

– Jag har varit med om Balkankriget och jag kan säga att det är smärtsamma minnen som väcks. Det är fruktansvärt att se dem som får fly från granaterna, sirenerna och förstörda hus. Det är väldigt mycket känslor nu. Att se det här hända i ett civiliserat Europa 2022, det är förtvivlande, säger en märkbart berörd lokalpolitiker.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS