Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trollskogen ska rivas och dess skapare vädjar om politisk hjälp. SD ser det som en fråga som bör behandlas politiskt. Foto: Arkivbild Bild: Elvira Linderot
Trollskogen ska rivas och dess skapare vädjar om politisk hjälp. SD ser det som en fråga som bör behandlas politiskt. Foto: Arkivbild Bild: Elvira Linderot

SD-toppen vill ta strid för Trollskogen: ”Bör behandlas politiskt”

Kommuntjänstemän har bestämt att Trollskogen i Livered ska bort. På Facebook vädjar initiativtagaren Lars Brandin om de lokala partiernas hjälp att stoppa beslutet.
Synen på om det är en politisk fråga varierar dock mellan partierna.

”Finns det några politiska partier som är intresserade av att ifrågasätta och ändra beslutet så är ni välkomna att agera nu”, skriver Lars Brandin på Facebook.

Mölndals-Posten har pratat med fyra av partierna i kommunfullmäktige, för att se om det finns några planer på att engagera sig i frågan. Det visar sig att partierna tycker rätt olika kring om det är en politisk fråga eller inte.

LÄS MER: Kommunens besked: Trollskogen ska rivas

Pernilla Övermark (S) berättar att Socialdemokraterna inte tar ställning i frågan och att hon inte kan ifrågasätta fastighetsavdelningens beslut att Trollskogen ska bort.

– Jag har respekt för beslutet. Men jag förstår verkligen att folk tycker det är tråkigt att det ska rivas, säger hon och trycker på att det är positivt att människor tar strid för det de vill behålla.

Behövs tillstånd

Samtidigt påminner Pernilla Övermark om att området inte är planlagt för en park och att det behöver fattas beslut om marklov för att Trollskogen och Tomtelandet ska få sättas upp.

Någon formell ansökan om lov har kommunen inte fått in, men om den kommer hamnar den på plan- och exploateringsutskottets bord, där hon är vice ordförande.

– Jag kommer att vänta tills ärendet kommer till oss där, säger hon.

Marcus Claesson (L) är inne på samma spår.

– Det här är en fråga om tidsbegränsat bygglov, så det får prövas den vägen, säger han och säger samtidigt att han förstår att tjänstemännen beslutat att Trollskogen ska bort.

Den muntliga överenskommelse som fanns från början om att sätta ut några tomtar på platsen handlade om något annat än vad Trollskogen vuxit till, menar han.

Hätsk stämning

Annars vill Marcus Claesson mest sätta stopp för den upprörda stämning som skapats i vissa kretsar.

– Engagemang vill jag ha, men när det blir så hätskt har det gått för långt. Det är jättetråkigt att det blivit så upprörda känslor där folk blivit uthängda, säger han.

Adam F Laurén (KD) är tydlig med att hans parti inte hunnit prata ihop sig.

– Men jag tänker lyfta frågan med de grönblå när vi har möte på måndag och se vad de tycker i frågan, säger han och tillägger att han själv inte heller hunnit ta ställning ännu.

– Jag tycker det är trevligt när folk engagerar sig oh gör saker, men jag har inte varit medveten om hur det här har eskalerat.

LÄS MER: Bra att någon vågar ställa kritiska frågor om Trollskogen

Bör behandlas politiskt

Fredrik Mellbin (SD) ser det som märkligt att tjänstemännen agerat nu trots att Trollskogen funnits så lång tid och misstänker att det kommit påtryckningar från politiskt håll.

”Vi i SD Mölndal är för att Trollskogen får fortsätta finnas och anser att det bör behandlas på politisk nivå då det rör hur vi vill att marken ska nyttjas”, skriver han i ett mejl till Mölndals-Posten.

My Högfeldt (MP) kan inte kommentera frågan om Trollskogen.

– Det här kom precis och som jag ser det är det inte en politisk fråga, säger hon.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.