Resenärer i Mölndal och Kungsbacka kan drabbas om det blir strejk. Arkivbild.
Resenärer i Mölndal och Kungsbacka kan drabbas om det blir strejk. Arkivbild. Bild: Erika Arnadottir

Seko varslar om strejk – Öresundståg kan drabbas

Seko varslar om strejk för tågpersonal, vilket kan beröra bland annat Öresundstrafiken.

ANNONS
|

På tisdagen beslutade Seko, Service- och kommunikationsfacket, att varsla om strejk för tågpersonal. Det innebär att om ingen uppgörelse nås kommer cirka 1 200 medlemmar tas ut i strejk i tre olika steg.

Det här berör personal och medlemmar på Transdev (Öresundstrafiken), SJ, Green Cargo och MTR Tunnelbanan i Stockholm.

Enligt Seko är anledningen till strejkvarslen två sakfrågor; sena schemaändringar och tid till återhämtning.

– Utvecklingen i spårtrafikbranschen går åt helt fel håll. En alldeles färsk undersökning bland våra medlemmar visar att hela 2/3 har svårt att förena arbetet med fritid och familj. Detta är oacceptabelt, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia i ett uttalande på Sekos hemsida.

ANNONS

”Lämnade förhandlingsbordet ensidigt”

Enligt Pierre Sandberg, förbundsdirektör på arbetsgivarsidan Almega tågföretagen kan de inte gå med på Sekos krav om scheman som låses 14 dagar i förväg eller arbetstidsförkortning som facket vill ha. Det rapporterar TT och GP.

– Seko lämnade förhandlingsbordet ensidigt. Övriga fack ST, SRAT och Sveriges ingenjörer vill fortsätta att förhandla, säger Pierre Sandberg till tidningen.

Enligt tisdagens rapportering från Seko träder det första steget i varslen i kraft torsdagen den 11 maj klockan 15.00. Steg 2 den 15 maj och steg 3 den 18 maj.

ANNONS