Resenärer i Mölndal och Kungsbacka kan drabbas om det blir strejk. Arkivbild.
Resenärer i Mölndal och Kungsbacka kan drabbas om det blir strejk. Arkivbild. Bild: Erika Arnadottir

Seko varslar om strejk – Öresundståg kan drabbas

Seko varslar om strejk för tågpersonal, vilket kan beröra bland annat Öresundstrafiken.

ANNONS

På tisdagen beslutade Seko, Service- och kommunikationsfacket, att varsla om strejk för tågpersonal. Det innebär att om ingen uppgörelse nås kommer cirka 1 200 medlemmar tas ut i strejk i tre olika steg.

Det här berör personal och medlemmar på Transdev (Öresundstrafiken), SJ, Green Cargo och MTR Tunnelbanan i Stockholm.

Enligt Seko är anledningen till strejkvarslen två sakfrågor; sena schemaändringar och tid till återhämtning.

– Utvecklingen i spårtrafikbranschen går åt helt fel håll. En alldeles färsk undersökning bland våra medlemmar visar att hela 2/3 har svårt att förena arbetet med fritid och familj. Detta är oacceptabelt, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia i ett uttalande på Sekos hemsida.

”Lämnade förhandlingsbordet ensidigt”

Enligt Pierre Sandberg, förbundsdirektör på arbetsgivarsidan Almega tågföretagen kan de inte gå med på Sekos krav om scheman som låses 14 dagar i förväg eller arbetstidsförkortning som facket vill ha. Det rapporterar TT och GP.

– Seko lämnade förhandlingsbordet ensidigt. Övriga fack ST, SRAT och Sveriges ingenjörer vill fortsätta att förhandla, säger Pierre Sandberg till tidningen.

Enligt tisdagens rapportering från Seko träder det första steget i varslen i kraft torsdagen den 11 maj klockan 15.00. Steg 2 den 15 maj och steg 3 den 18 maj.

ANNONS