Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Kent Eng

Skärmdumpade videosex och spred vidare – frias

En Kålleredsbo i 30-årsåldern tog skärmdumpar under ett sexuellt videosamtal med sin dåvarande flickvän – och spred sedan vidare bilderna till kvinnans nya partner. Mannen frias nu av en oenig tingsrätt som anser att skärmdumparna inte kan anses vara tagna i hemlighet.

ANNONS

Kålleredsbon och den före detta flickvännen ska ha varit tillsammans mellan 2019 och 2020. Under denna tiden ska de under några tillfällen haft videosex när kvinnan befann sig på en annan ort.

Enligt förundersökningen ska mannen då ha tagit skärmdumpar under samtalet. Skärmdumparna ska ha visat kvinnans underliv. Kvinnan säger att hon inte visste om att bilderna togs eller att de sparades.

Ska ha blivit avundsjuk

Senare när paret gjorde slut ska mannen enligt kvinnan ha blivit svartsjuk när kvinnan träffade en ny partner. Då ska han ha spridit vidare bilderna till hennes nya pojkvän och sagt att hon var otrogen. Kvinnan menar att bilderna i fråga är tagna när hon var var tillsammans med Kålleredsbon och att han dessutom tagit bilderna utan hennes tillåtelse.

ANNONS

I förhör säger kvinnan att hon inte hade sett bilderna innan de skickades till hennes nya partner, utan att exet hade tagit dem i hemlighet. Mannen anger i sin tur att han har visat bilderna för henne innan och att hon aldrig då hade bett honom att radera bilderna. I förhör säger Kålleredsbon också att han trodde att det fanns ett ”tyst samtycke” då de under deras förhållande vid flera tillfällen ska ha skickat bilder till varandra.

Han menar att om han hade vetat om att han bröt mot lagen hade han inte tagit bilderna och att syftet med att skicka bilderna till kvinnans nya partner var för att se om han visste om att kvinnan var otrogen mot honom.

Kvinnans nya partner berättar i ett förhör att expojkvännen hade hört av sig när de inledde den nya relationen. Han säger att ”i början var det lugnt, men kontakten övergick sedan till hot” och därför blockade han exet. Han förklarar även att han kan se att bilderna inte är tagna hemma hos honom och att han vet att exparet träffats ibland på grund av de har ett gemensamt barn.

Friades av tingsrätten

Kålleredsbon polisanmäldes och åtalades senare för kränkande fotografering, men tingsrätten har nu friat mannen. Tingsrätten skriver i domen att de anser att ”skärmdumparna är tagna under pågående videosamtal mellan partnerna och kan inte anses vara tagna i hemlighet”.

Mannen har medgett att han har tagit skärmdumparna, men nekat till brott, eftersom att han trodde att han hade samtycke.

LÄS MER:Man blev knivhuggen på Brogatan – en person åtalas

LÄS MER:Lärare dömd för sexualbrott på Bosgårdsskolan blir av med sin lärarlegitimation

LÄS MER:Oron efter polisanmälan på skolan: ”Man blir arg”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS