På söndag den 19 september är sista dagen att rösta i kyrkovalet.
På söndag den 19 september är sista dagen att rösta i kyrkovalet. Bild: Jonatan Gernes

Ska man bry sig om kyrkovalet?

Svenska kyrkan drar in miljarder i skatteintäkter varje år – och är en stor samhällsaktör. Ändå röstar bara knappt 20 procent av medlemmarna i kyrkovalet. På söndag är det dags igen – men vad är det egentligen man röstar om?
– Det finns en osäkerhet bland många kring om man faktiskt kan påverka, säger Martin Berntson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

ANNONS
|

Drygt hälften av svenskarna är medlemmar i Svenska kyrkan. Men valdeltagandet är lågt. Förra kyrkovalet år 2017 deltog 19,08 procent av medlemmarna, vilket ändå var fler än på länge.

Trots att engagemanget bland många medlemmar tycks vara svagt är Svenska kyrkan fortfarande en stor samhällsaktör och Sveriges största folkrörelse. Det menar Martin Berntson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Svenska kyrkan är också viktig på ett privat plan för många människor. Särskilt vid begravningar, vigslar och till viss del dop. De är en folkrörelse, en stor samhällsaktör och har en viktig roll för många privat. De gör en insats som ändå är ganska viktig fortfarande, säger han.

ANNONS

Fakta: Kyrkovalet

År 2000 skildes Svenska kyrkan från svenska staten. Sedan dess ansvarar Svenska kyrkan själv för kyrkovalet, som äger rum vart fjärde år. Nu på söndag, den 19 september, är det dags igen.

I kyrkovalet röstar väljarna om vilka som ska vara med och bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren. Som medlem i Svenska kyrkan får man rösta i tre olika instanser:

Kyrkofullmäktige styr församlingarnas arbete lokalt. (Vit valsedel)

Stift är kyrkans regionala instans som styr arbetet i respektive stift. Stiftens grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet i stiftet, enligt Svenska kyrkans hemsida. (Rosa valsedel)

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Där fattas beslut om frågor som rör hela Svenska kyrkan. (Gul valsedel)

Det går att rösta på olika nomineringsgrupper och deras kandidater. Det finns nomineringsgrupper som är knutna till partipolitiska partier.

Källa: Svenska kyrkan

Men varför är det då så få som röstar? Martin Berntson tror att det delvis beror på det lilla mediala utrymmet kyrkovalet får.

– Det blir svårt att veta hur man röstar rätt. Samtidigt finns en osäkerhet bland många kring om man faktiskt kan påverka, säger han.

Martin Berntson är professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Martin Berntson är professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Elin Widfeldt

Kan man påverka då?

– Beroende på vad man brinner för kan man mycket väl påverka, särskilt lokalt om inte annat. Där handlar det om vad den lokala församlingen ska prioritera, tycker man det är viktigt med körverksamhet eller ungdomsverksamhet till exempel? Många har barn som är aktiva i lokala kyrkan och då finns det nog goda skäl att engagera sig och rösta.

LÄS MER: SD vill riva ”irrelevanta” kyrkor

Prästens tips inför valet

Johannes Imberg är församlingsherde i Fässbergs församling i Mölndal. Han tycker att det är en självklarhet att alla medlemmar ska rösta i kyrkovalet och ställer själv upp som kandidat för den partipolitiskt obundna nomineringsgruppen POSK till kyrkans högsta demokratiska organ Kyrkomötet.

– Jag tycker det är jätteviktigt att rösta. Det är en demokratisk kyrka och de allra flesta medlemmarna kommer i kontakt med oss någon gång under livet. I kyrkovalet kan man påverka hur den kontakten ska se ut.

Johannes Imberg är församlingshede i Fässbergs församling.
Johannes Imberg är församlingshede i Fässbergs församling. Bild: Carina Etander Rimborg

Han har två tips inför söndagens val:

– Kolla hemsidan på Svenska kyrkan Mölndal, där har vi en bilaga om valet där det går att läsa på. Då får man en bild av vilka som kandiderar. Sen tycker jag att man ska titta igenom listan bland nomineringarna, kanske är det någon bekant som kandiderar som du har förtroende för?

LÄS MER: Poliser rustar för fler kontroller på gågatan

Tror på färre deltagare

Förra kyrkovalet 2017 var det fler än på länge som röstade i Kyrkovalet. Professor Martin Berntson tror att det blir färre i år.

– Jag tror det hade att göra med det politiska kampanjandet som pågick då Sverigedemokraterna gick ut hårt för att få inflytande i Svenska kyrkan. Och då kom det motkampanjer. På sikt tror jag att det partipolitiska inflytandet kommer minska i kyrkan. Det är en generationsfråga, flera partier har redan släppt sitt inflytande i Svenska kyrkan.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS