Skolskjutningen i Finland blir film – spelas in i Mölndal

Mölndal är skådeplats för inspelningen av filmen Valter – som bygger på skolskjutningen i Finland 2007. Nio personer dödades i dådet – inklusive skytten som sköt sig själv.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var på förmiddagen den 7 november 2007 som 18-årige Pekka-Eric Auvinen gick in på högstadie- och gymnasieskolan i Jokela i södra Finland, beväpnad med en pistol av typen SIG Mosquito.

Väl inne i skolan sköt han ihjäl åtta personer innan han tog sitt eget liv.

De flesta av offren var elever, men även skolans rektor och sjuksköterska dödades.

Blev nyfiken

2017 kom Mölndals-regissören Alexander Lönn Ardefelt över en radiodokumentär om skolskjutningen i Jokela.

Alexander rördes av komplexiteten kring hela situationen och alla offers olika perspektiv, inklusive skyttens föräldrars perspektiv.

I över fem år har Alexander tillsammans med sin medförfattare Lisa Gripenberg skrivit på manuset, vridit och vänt på varje händelse och varje karaktär.

– Det finns ingen tydlig röd tråd i skyttens beteende. Inget religiöst eller politiskt motiv. Det gjorde mig nyfiken att göra en film som bygger på händelsen, säger Alexander Lönn Ardefelt.

LÄS MER:Christers kompis dog på festen i Kållered – nu blir deras vänskap film

Mölndals-Posten fick en pratstund med regissören inne i Åby arena där några av scenerna i filmen spelas in. Bland annat en scen från ett lärarrum.

– Filmen kommer att innehålla en hel del våld också, men samtidigt måste man vara försiktig när man skildrar det med tanke på offren och deras familjer, säger Alexander Lönn Ardefelt.

Överskattad mänsklighet

Filmen handlar om Valter, en 17-årig elev som tappar hoppet om mänskligheten och tycker den är överskattad.

Valter vill, precis som verklighetens Pekka-Eric Auvinen, utplåna alla som står i vägen för hans framtidsvision.

– Han pekar på att det finns övermänniskor och att man ska utrota alla svaga, säger Alexander Lönn Ardefelt.

Hur var det att hitta en karaktär som passade bra för rollen?

– Bland alla som sökte rollen såg vi en kille som hade en speciell blick. Den gick rakt igenom oss och var nästan lite obehaglig.

LÄS MER:Lena Olin och Rolf Lassgård spelar in film i Lindhaga

Huvudpersonen heter Alexander Virenhem, en 22-årig göteborgare som nyligen pluggat på folkhögskola i Skara och inte haft några stora filmroller tidigare.

Nu får han spela massmördare i långfilmsdebuten.

– Ibland funderar jag på om jag ser lite läskig ut och att folk tittar på mig av den anledningen. Får väl lära mig le och se glad ut, säger han.

Vad kan du säga om rollkaraktären du spelar, som ju baseras på 18-åringen från Jokela?

– Jag känner givetvis sympati med alla offer och deras familjer, men kan även känna sympati för honom. Det verkar ha varit en riktigt ensam person som det gick väldigt snett för.

Verklighetens Valter sägs ha varit inspirerad av både Hitler, Stalin, Nietzsche, och den så kallade Oklahoma-bombaren Timothy McVeigh.

Men också av den finländske filosofen Pentti Linkola och James Bond-skurken Max Zorin, som spelas av Christopher Walken.

Filmfestivaler och streaming

Filmen Valter som just nu spelas in på flera platser i Mölndal, väntas vara klar för visning någon gång under 2022.

Louise Lönn Ardefelt och Jonas Lönn från Mölndalsbaserade Dark Duck Studio kommer att producera filmen, tillsammans med Jonathan R.R Holmes.

– Målet är att den ska visas via någon streamingtjänst. Vi vill också komma ut och visa den på filmfestivaler, berättar Jonas Lönn.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS