Skottlossning i Åby

Flera vittnen ska ha hört skott avlossas i ett radhusområde i Åby under natten till fredag. Polis hittade tomma hylsor och upptäckte skador på ett bostadshus.
– Vi rubricerar händelsen som mordförsök i och med att man skjuter in mot en fastighet, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

ANNONS
|

Polisen fick in larmen om skotten klockan 00.34. Flera vittnen ska ha hört ett antal skott avlossas i ett radhusområde i anslutning till Åbytravet och därefter ringt till polisen.

– Det är vittnen oberoende varandra som hör det här, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Flera patruller skickades till platsen och de försökte hitta exakt var skottlossningen ägde rum. Efter ett tag hittades tomma hylsor.

– Vi gick på vittnesuppgifter. Minst fem skott har avlossats, det är nog fler men innan teknikerna har gjort en grundlig undersökning vill de inte säga exakt, säger Christer Fuxborg.

Vet ni vilket vapen det rör sig om?

ANNONS

– Det är säkert klarlagt men det är inget jag fått information om, säger Fuxborg.

I nuläget vill polisen inte berätta var skottlossningen ägde rum.

Skott avlossades mot bostad

Skotten har riktats mot en bostad i området där man bland annat ska ha skjutit mot ett inglasat uterum.

– Det är en fastighet där någon bor. Det är ett inglasat uterum man har skjutit in i, säger Christer Fuxborg.

Det är oklart om någon var hemma när skottlossningen skedde. Polisen har varit i kontakt med fastighetsägaren men Christer Fuxborg har ingen information om personen var hemma eller inte. Ingen ska ha blivit skadad i samband med händelsen.

– Vi tittar just nu på vem som bor i fastigheten, vem som har utsatts för det här, om det är riktat mot någon och om det finns tidigare historik kring platsen. Vi kollar även på om det finns en koppling till gängkriminalitet.

Har ni sett några sådana kopplingar?

– Det kan jag inte svara på. Men självklart utreder vi det. Det är väl inte otroligt heller i det här fallet, det är inte alla som väljer att lyfta vapen och rikta antal skott in mot en bostad, säger Christer Fuxborg.

Uppgift: Skotten ett budskap

Enligt uppgifter till GP ska avsikten med skotten ha varit att skicka ett budskap till en man med anknytning till bostadsområdet. Mannen är dömd för flera narkotikabrott men bor inte själv i området.

Vid händelsen ska två personer setts lämna på moped eller en scooter.

– Vi vet inte om detta har med händelsen att göra. Vi har också uppgifter om att någon har sett en bil. Men den kan lika gärna tillhöra de som bor där.

Har ni någon misstänkt?

– Inte i nuläget, vid vittnesförhören har vi information om den här scootern och bilen, men vi kan inte med all säkerhet säga att det har med det här att göra, säger Christer Fuxborg.

Polisen larmades även om explosion

Under natten fick polisen även in ett larm om en explosion i Forsåker. Då var klockan 01.10. Flera vittnen ska även här ha hört av sig till polisen.

– Vi hittade aldrig något i Forsåker. Vi har inte kunnat bekräfta att en explosion har ägt rum. Men vi tittar på om det finns ett samband mellan dessa två händelser.

Enligt polisen berättade vittnena att de sett krutrök. Under fredagsförmiddagen har polisen ännu inte lyckats hitta var explosionen ska ha ägt rum.

– Kollegorna och räddningstjänsten har även uppgett att de känt en doft. Men vi har ingen förklaring till detta än så länge.

Polisens tekniker har varit på plats

Polisen har knackat dörr i området och spärrat av Åbyområdet där man hittade hylsorna. Under dagen har polisens tekniker genomfört en brottsplatsundersökning. De rubricerar händelsen som grovt vapenbrott och försök till mord.

– Vi rubricerar händelsen som mordförsök i och med att man skjuter in mot en fastighet. Där det finns en risk att någon kan bli allvarligt skadad.

Efterlyser tips

På fredagseftermiddagen gick polisen för Göteborg syd ut på sin Facebooksida och vädjade till allmänheten om hjälp.

Dels söker polisen efter vittnen som sett eller hört något avvikande i området vid den aktuella tidpunkten.

Men även personer som varit i närområdet under natten, eller som har information som skulle kunna kopplas till händelsen, uppmanas höra av sig till polisen via 114 14.

– Det kan vara små saker som gör att vi får ihop helheten. Så det behöver inte vara några stora iakttagelser man gjort, utan minsta lilla grej kan vara viktigt. Vi sållar bland det som kommer in, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

LÄS MER:Larm om explosion i Forsåker industriområde

ANNONS