Skräckupplevelse från Gothia cup – unge Mölndalsdomaren utsattes för verbal attack

Liam Tidblom fick uppleva det tuffa matchklimatet som fotbollsdomare under en slutspelsmatch i Gothia cup. Han blev attackerad och anklagades för att vara partisk av det förlorande laget.
– De ville hitta en ursäkt till att det gick dåligt och då blev det jag, säger Liam Tidblom.

ANNONS

I vanliga fall dömer Mölndalsbon Liam Tidblom ungdomar i åldern 14–16 år. Det är samma åldersgrupp som han fick döma i Gothia, men under turneringen gick det snett i en match. Det var under sextondelsfinalen i A-slutspelet mellan ett svenskt och ett isländskt lag.

– Innan matchen fick jag frågan om jag ville ha en utmaning och då fick jag den här matchen. Jag såg fram emot två lag som skulle spela bra fotboll, men det blev inte som jag hade tänkt mig. Det var en tuff match.

Det isländska laget vann med 13–0 och enligt Liam var förlusten en av anledningarna till varför spelarna betedde sig illa mot honom.

– Det kändes som att de ville hitta en ursäkt till att det gick dåligt. De ville ha någon att klaga på och då blev det jag och mina assisterande domare.

Beteendet var jobbigt

Liam har varit domare i över två år men dömer inte seniorfotboll än. Det betyder att han inte har så mycket erfarenhet av att döma matcher där vissa spelare fokuserar mer på att klaga än att spela fotboll.

– Man kan jämföra tjatet i den här matchen med en division 7-match, säger han.

Trots avsaknad av rutin från sådana svåra matcher tyckte han att det gick bra. Det var dock mot slutet av första halvlek som det hettade till.

– Jag har inte mycket erfarenhet av tjat, jag hamnade lite i obalans under matchens gång. Det var jobbigt för mig på något sätt.

Anklagades för att vara partisk

Under matchen fick han höra att han var partisk från såväl spelare som ledare i det förlorande laget. Liam upplevde att ledarna var värst eftersom de eldade på från sidlinjen. Detta bidrog till att spelarna också gick igång.

– Spelarna visade inte respekt och de fick inga varningar heller. Då kände de att de kunde klaga mer på mig. Det kombinerat med att de låg under med en massa bollar, säger Liam Tidblom och fortsätter:

– Jag visste inte riktigt hur jag skulle agera i den situationen och det märkte spelarna av. Men oavsett vilken match det är ska inte spelarna ha det fokuset på domaren.

Vad sa spelarna till dig?

– Det förlorande laget var från Stockholmsområdet och de menade att de hade haft domarna emot sig hela turneringen. Och därför trodde de också att jag var emot dem.

Efteråt är han självkritisk och tycker att han kanske borde ha delat ut fler varningar än vad han gjorde.

– Ofta när jag dömer ignorerar jag och släpper mycket. Det kanske man inte ska göra som domare. Men jag har inte erfarenhet av att spelare tjatar på mig, säger han.

Arbetet behöver riktas mot ledarna

Niclas Andersson Freiholtz är turneringsledare för Gothia cup och menar att det inte ska uppstå sådana incidenter inom ungdomsfotbollen. Lag som inte respekterar domare är inte bra för fotbollen. Dessutom påverkar deras beteende domarens beslutsfattande. Enligt Niclas Andersson Freiholtz är grupptryck en av orsakerna till att det blir så här inom fotbollen.

Niclas Andersson Freiholtz anser att alla måste ta ansvar för att förbättra domarnas arbetsmiljö.
Niclas Andersson Freiholtz anser att alla måste ta ansvar för att förbättra domarnas arbetsmiljö. Bild: Privat

– Det är en lagidrott med historia och kultur. Det är en stor sport där det finns mycket prestige. Det finns många delar över tid som har utvecklat klimatet, säger han.

Sedan några år tillbaka jobbar Gothia Cup med en kampanj ”Celebrate the Game”. Den går ut på att få fler att respektera motståndare, ledare, publik och domare – på och utanför plan. Man behöver dock jobba året runt för att få en bättre fotbollskultur enligt Niclas Andersson Freiholtz, inte bara under Gothia-veckan.

– Alla måste ta ansvar och jobba tillsammans. Det är ett arbete som alla måste fortsätta med. Nyckeln är ledarna eftersom de har störst inverkan på spelarna. Det är via ledarna som vi kan få bra effekt, säger han.

”Skönt att tänka på något annat”

Nu är Gothia cup över för Liams del och det innebär semester. Om några veckor startar höstsäsongen och dömandet på nytt. Men trots att just den här matchen var jobbig ser han ändå tillbaka på det hela som en lärdom.

– Jag tar ganska lätt på den här händelsen. För mig gäller det att släppa matchen, gå vidare och lära mig av de här situationerna. Nu åkte jag direkt till Spanien så det är skönt att få tänka på något annat, säger Liam Tidblom.

LÄS MER:Här formas framtidens bästa bågskyttar – juniorlandslaget tränade på Lindome BK

LÄS MER:I Kållered tar man darten på allvar – nu satsar dartcentret på unga

LÄS MER:Petra hittade spetsig gren i Färås Tjärn: ”Det är jätteläskigt”

ANNONS