Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med det nederbördsområde som når Västkusten under natten mot fredagen, varnar SMHI för plötsligt ishalka. Arkivbild.  Bild: Robin Aron Olsson
Med det nederbördsområde som når Västkusten under natten mot fredagen, varnar SMHI för plötsligt ishalka. Arkivbild. Bild: Robin Aron Olsson

SMHI varnar för plötslig ishalka på Västkusten

Tidigare under veckan varnade SMHI för ishalka i Västra Götaland och Svealand – en varning som åter är aktuell under fredagen.
– Vi har en varning utfärdad som gäller hela Västkusten, från Halland och vidare upp mot Bohuslänskusten, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.

Under veckan har det varit strålande sol och bitande kallt i Göteborgsområdet. Under natten kommer dock det klara vädret att ersättas av ökade molnighet och regn- och snöfall.

– Det har varit väldigt fint väder i dag (torsdag), men nu flyttar högtrycksryggen på sig och ett nederbördsområde närmar sig. Molnigheten börjar under natten och följs sedan av nederbörd, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.

Regn och blötsnö kommer att falla under natten längs med hela Västsverige, men besvärligast blir det vid kuststäderna. Varningen gäller från natten mot fredagen in på förmiddagen.

LÄS MER: Smittan har fördubblats i Mölndal – smittskyddsläkaren: ”Omikron har tagit över”

Plötslig ishalka

– Just närmast kusten kommer det vara regn till en början, och i och med att det varit kallt och vägytan är nere på minussidan så har vi utfärdat en varning om plötslig ishalka, säger Anna Belking.

Varningen innefattar att regnet kommer falla på frusna vägbanor och därför kommer leda till plötslig ishalka och ge ett besvärligt väglag. En konsekvens av halkan kan därför bli att trafiken kommer gå långsammare och att det kommer vara begränsad framkomlighet på vägar på grund av trafikolyckor.

LÄS MER: Man misstänks vara hjärnan bakom bordell – finansierade och gjorde reklam

Det finns även risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar som en följd av det besvärliga väglaget som kommer i samband med halkan.

Inåt landet kommer det falla mer blötsnö än regn, och därför inte leda till samma ishalka, men vädret kan ändå orsaka bekymmer för trafiken även där.

– Det kan på sina håll bli stökigt av den anledningen, men det uppfyller inte våra varningskriterier i nuläget, säger Anna Belking.

Polisen har vid tidigare varningar om ishalka uppmanat bilister till att vara ute i god tid och ta det försiktigt på vägarna, för att förebygga så många trafikolyckor som möjligt.

LÄS MER: Mölndals sjukhus redo att ställa om till covid-IVA

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.