Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med tisdag kommer Mölndal vara drabbat av ett kraftigt snöoväder som drar in över Västsverige. Bild: Lasse Edwartz
Från och med tisdag kommer Mölndal vara drabbat av ett kraftigt snöoväder som drar in över Västsverige. Bild: Lasse Edwartz

SMHI varnar för snösmocka – så förbereder sig kommunen

SMHI varnar för kraftigt snöfall med hårda vindar från och med tisdag morgon. På onsdagen finns en orange varning utfärdat. Ovädret kan orsaka stora problem i trafiken – med snömodd, snörök och siktnedsättning.
– Det är besvärligt väder, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Under natten till tisdagen väntas ett riktigt snöoväder dra in över Mölndal och stora delar av Västsverige.

Det väntas blåsa hårda vindar uppemot 16 meter per sekund och samtidigt väntas kraftigt snöfall. SMHI har nu gått ut med en gul varning för tisdagen, då ovädret kan ge störningar i trafiken. Under onsdagen väntas vädret förvärras med ännu mer snö och vind. SMHI har satt en orange varning för onsdagen, vilket är den näst högsta.

LÄS MER: Rökutveckling från lastbil på E6

– Det väntas snöa under morgonen när många människor är ute och rör sig. Snöfallsområdet kan göra att det blir störningar i trafiken och att det tar längre tid än vanligt, säger Max Schildt om ovädret som väntas under tisdagen.

Orange varning från SMHI

SMHI:s orangea varning för snöfall innebär långvarigt och kraftigt snöfall som i kombination med vind kan ge upphov till stora störningar i trafiken samt elavbrott.

Det kan innebära mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.

Det kan även innebära förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Ovädret kan sannolikt ge elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Källa: SMHI

Kraftigt snöfall i kombination med vind

Snöovädret drar in västerifrån med kraftiga vindar. Ute i Kattegatt varnar SMHI för kuling, och blåsten kommer vara kraftig även inåt land.

Samtidigt kommer det att vara mellan fem och tio minusgrader, vilket innebär att snön kan orsaka dålig sikt.

– Snön blir fluffigare och det kan göra att den yr omkring och orsakar siktnedsättning, förklarar Max Schildt.

LÄS MER: Stort strömavbrott i Mölndal

Uppemot 30 centimeter snö på onsdag

Ovädret väntas dra in under natten och pågå fram till tisdagseftermiddagen – men då är det bara paus i nederbörden. På onsdagen väntas det ännu mer snö. Så mycket som mellan två och tre decimeter. Snöfallet väntas då vara långvarigt och i kombination med vinden kan det ge upphov till stora störningar i trafiken – och till och med elavbrott.

Mölndals stad har beredskap för snöröjningen.

– Vi har en beredskap för snö, det har vi varje år med ett rullande schema. Framför allt är det viktiga trafikpunkter som bussknutpunkter som är prioriterade i snöröjningen, säger Ulrika Asztély-Nilsson, avdelningschef för stadsmiljö i kommunen.

LÄS MER: Branden i ett soprum i Åby rubriceras som mordbrand

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.