SMHI har utfärdat en varning för åskovädret.
SMHI har utfärdat en varning för åskovädret. Bild: Eric Johansson

SMHI varnar för kraftig åska över Mölndal

SMHI har nu gått ut med en klass 1-varning för bland annat Mölndal eftersom kraftig åska väntas under kvällen.
– Samhället kan vara känsligt för åskan, det gäller till exempel infrastruktur, säger Ulrica Sievert, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

SMHI varnar nu för att åskan under kvällen kan bli så kraftig att den kan medföra stora störningar för till exempel telefoni och elförsörjning.

– Just nu har vi ett stråk av åskskurar som befinner sig en bit inåt landet, några mil öster om Göteborg. Det här stråket med kraftig åska passerar under kvällen, säger Ulrica Sievert.

SMHI:s klass 1-varning omfattar hela Västra Götaland och Bohuslän. Åskan kan pågå till sent i kväll, enligt SMHI.

SMHI:s vädervarning kom ganska nära inpå att åskan rullade in. Inledningsvis bedömde inte SMHI att åskan skulle bli så kraftig att den nådde upp till kraven för en varning, vilket är fler än 500 blixtar per timme för ett 1 000 kvadratkilometer stort område.

ANNONS

– Vi bedömde att det inte var varningsnivå på det först men när det drog igång noterade jag att det var klass 1 på intensiteten, säger Ulrica Sievert.

Även blåst och regn

Med åskan kommer också kraftig vind och intensivt regn, som skulle kunna innebära problem, menar Ulrica Sievert.

– Samhället kan vara känsligt, det gäller till exempel infrastruktur. Det kan ställa till det och vara jobbigt att vara utomhus eftersom det kan tillfälligt blåsa till och även innebära kraftiga regnskurar. Ta det försiktigt i trafiken, säger Ulrica Sievert.

Inåt landet har åskskurarna redan lett till utryckningar för räddningstjänsten. Strax innan klockan 17 på torsdagen larmades räddningstjänsten till en villa i Bollebygd. Blixten hade slagit ned i huset.

– Blixten slog ned i en villa. Inringaren var lite orolig, lite elkontakter gick åt pipan. Men det var ingen brand, säger Andreas Leandersson vid räddningstjänsten.

”Harmageddonkänsla!”

Ovädret har också gjort att det stundtals gått väldigt långsamt på vägarna öster om Göteborg. Jan Lindström hamnade vid 17-tiden i oväder på riksväg 40 mellan Borås och Hindås. De låg i en karavan av bilar som kröp som kröp fram med varningsblinkers. Andra bilister hade valt att stanna i vägrenen.

– Jag har kört cirka 350 000 mil under mina år som säljare över hela landet i 40 års tid och aldrig upplevt något liknande. Harmageddonkänsla! säger han.

Det åskade konstant och regnet blev kraftigare och till slut rena skyfallet. Sedan kom hagel.

– Det låg en bil kanske 100 meter före oss och vi såg den nästan inte. Sedan kom haglet. Det smattrade så det inte gick att prata i bilen. Samtidigt blixtrade det konstant. Det var en märklig upplevelse, säger han.

Jans dotter filmade också ovädret. Och hunden Astor, som verkar ta det hela med ro:

Hela SMHI:s klass 1-varning:

”Omfattande och frekvent åska som medför stora störningar i el- och telefontrafiken. Lokalt kan det även innebära mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn. Om prognosen ändras till ännu mer omfattande åska och kraftigare skyfall uppdateras varningen till en högre varningsklass.”

ANNONS