Flera fall av covid-19 har bekräftats på Fallströmmens korttidsenhet de senaste veckorna.
Flera fall av covid-19 har bekräftats på Fallströmmens korttidsenhet de senaste veckorna. Bild: Arkivbild

Smitta på boende – besöksförbud införs

Flera fall av covid-19 har konstaterats på Fallströmmens korttidsenhet i Mölndal, nu inför kommunen besöksförbud.
– Vi jobbar för fullt och givetvis enligt basala hygienrutiner. Personalen använder andningsmask, visir och full skyddsutrustning, säger Camilla Cech Bergqvist, enhetschef på Fallströmmens korttidsenhet.

ANNONS

Under de senaste veckorna har flera fall av covid-19 bekräftats på Fallströmmens korttidsenhet i Mölndal. Det första fallet upptäcktes 26 november och under onsdagen är fyra nu boende bekräftat smittade och ytterligare två under utredning. Även i två personer i personalen har bekräftats smittade.

Hur fall som bekräftats totalt sedan utbrottets start är svårt att säga. De patienter som bor på korttidsboendet gör det under olika långa perioder, från ett par dagar och upp till några månader. I vissa fall har boendet fått information om att någon varit smittad först efter att personen lämnat boendet.

LÄS MER:Kraftig ökning av covid-19 – nästan 100 nya fall i Mölndal

Använder andningsmask

– Vi jobbar för fullt och givetvis enligt basala hygienrutiner. Personalen använder andningsmask, visir och full skyddsutrustning. Vi har isolerat samtliga personer på sina rum. Vi har också infört besöksförbud för att kunna göra smittspårning och för att skydda anhöriga, säger Camilla Cech Bergqvist, enhetschef på Fallströmmens korttidsenhet.

Sedan tisdagen använder man sig också av snabbtester som personalen får med sig hem, för att undvika smittspridning.

LÄS MER:Panikbeslutet: Staden ställer in kritiserad konferens

På boendet finns sammanlagt 21 platser och de personer som är bekräftat smittade av covid-19 isoleras på sina rum. Man har också begränsat antalet i personalen som jobbar med de smittade personerna för att begränsa smittspridningen.

– Det har varit en helt fantastisk insats av personalen i tjänst, de har steppat upp långt över vad jag hade förväntat mig och det är jag oerhört tacksam för. Det är ju tyvärr inte en överraskning att covidutbrottet kom men vi blev ändå överraskade, även om vi hade betydligt kortare startsträcka än vid tidigare smittspridning, säger Camilla Cech Bergqvist.

LÄS MER: Smittskyddet: Gör dig beredd på inställt julfirande

Snabbtester införs på nytt

Under onsdagen meddelade kommunen att man återigen kommer att införa snabbtester på bred front inom vård och omsorg.

– Vi måste göra allt vi kan för att minska smittspridningen. Snabbtester före arbetspass har tidigare visat sig vara ett mycket effektivt sätt att hålla smittan borta från våra verksamheter, säger Eva Klang Vänerklint, chef för Vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad, i ett pressmeddelande.

Planen är att snabbtesterna ska börja erbjudas från och med 15 december och såväl personal som besökare kommer att erbjudas snabbtest, oavsett om man är vaccinerad eller inte.

LÄS MER:Nya coronaåtgärder införs – även för vaccinerade

1. Sök på ”Mölndal-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS