Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Meli Petersson Ellafi
Arkivbild. Bild: Meli Petersson Ellafi

Smittan ökar – 42 nya coronafall i Mölndal

Dubbelt så många smittades av covid-19 i Mölndal under vecka 33, om man jämför med veckan innan. Antalet bekräftade fall ökade från 21 stycken till 42 och det är deltavarianten av viruset som dominerar.
– Man behöver tänka så här nu: det är viktigt att man vaccinerar sig om man inte har gjort det, säger regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Smittspridningen ökar inte bara i Mölndal, utan det gäller också hela Västra Götalandsregion. Under vecka 33 konstaterades 1030 nya bekräftade fall av covid-19 och det är en uppgång med 26 procent om man jämför med veckan innan.

– Under största delen av sommaren har det varit väldigt låg smittspridning. Men i sex veckor i rad har vi sett en ökning av antal fall igen. Det ökar generellt i regionen och därför gäller det också Mölndal. Ökningen syns främst bland de yngre och det är där smittspridningen dominerar. Vecka 33 var hela 73 procent under 39 år, säger Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland till Mölndals-Posten.

LÄS MER: Storbolag i konkurs – anställda i Mölndal sägs upp

”Deltavarianten har tagit över i vår region”

Enligt regionens smittskydd dominerar deltavarianten.

– Under sommaren har deltavarianten helt och hållet tagit över i vår region. Den är mer smittsam och har lättare att sprida smitta och i ovaccinerade grupper.

Hur mycket skyddar vaccinet mot den varianten?

– När man har tagit två doser har man väldigt bra skydd mot att bli svårt sjuk. Men inget vaccin är hundraprocentigt. Det är inte vanligt att bli sjuk när man har fått vaccin, men det förekommer, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och fortsätter:

– Man behöver tänka så här nu: det är viktigt att man vaccinerar sig om man inte har gjort det. Det är också viktigt att ta båda doserna, det räcker inte med en.

LÄS MER: Mölndals stad vill höja avgiften för sophämtning nästa år

Nästan var åttonde har fått en vaccindos

När det gäller vaccinet är det är totalt 58,1 procent av invånarna i Västra Götalands län som är fullvaccinerade, och 79,1 procent har fått sin första vaccindos.

– Det finns gott om vaccin och många lediga tider hos vaccinatörer runt om i hela Västra Götaland. Flera vaccinatörer har samverkan med gymnasieskolor och det är glädjande att vaccinationsviljan är så hög, säger vaccinsamordnaren Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Männen försökte smuggla narkotikamedicin – tog stopp i Mölndal

LÄS MER: Mäktiga regnbågar över Mölndal

36 procent av de som är födda 2003 till 2005 har fått sin första vaccindos.

Man ska fortsatt ta sin andra dos på samma vaccinationsplats som man fick sin fösta dos. Men från och med 1 september kan man boka dos två på ett annat ställe. Detta gäller till exempel nyinflyttade eller studenter från annan ort.

– Vi har infört ett mer flexibelt dosintervall, minst fyra veckor ska gå mellan doserna. Vaccinatören väljer inom det nya intervallet utifrån sina förutsättningar och invånarens önskemål när det är möjligt, säger Kristine Rygge.

Allt fler behöver sjukhusvård

Fler vårdas nu också på regionens sjukhus. Totalt var det 59 personer som fick vård för covid-19 den 25 augusti. 14 av de personerna var då inlagda på någon av regionens iva-avdelningar.

– Antalet personer som blir svårt sjuka i covid-19 ökar, smittspridningen ökar, men vi har gott om vaccin. När vi nu ser att ingen som av dem som behövde IVA-vård var fullvaccinerad och att 73 procent av dem som vårdas inneliggande för covid-19 var ovaccinerade, visar det tydligt att vaccination gör stor nytta. Jag vill därför också uppmana alla som ännu inte tagit chansen att nu boka en vaccinationstid, säger regionena hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn i pressmeddelandet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.