Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg. Bild: Meli Petersson Ellafi

Smittan ökar – nästan 7 000 fall av covid-19

Smittan ökar i Västra Götaland. Vecka 15 konstaterades 6 953 fall av covid-19. På regionens pressträff under onsdagen meddelades att siffran ökat med nio procent jämfört med veckan innan. Men det kom också glädjande besked – regionen har satt en plan för när alla ska få sitt vaccin.

ANNONS

Hälso- och sjukvårdsdirektören Anne Söderström inledde onsdagens pressträff.

– Vi är fortsatt i ett tufft läge. Smittspridningen i samhället är fortsatt stor. I detta nu ligger 354 personer inne på våra sjukhus varav 65 kräver intensivvård, säger hon.

Deltog gjorde även smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vaccinsamordnaren Kristine Rygge och Peter Dahm som är verksamhetschef inom iva, intensivvården.

Så är läget på iva-avdelningarna

Peter Dahm berättade om hur det sett ut på intensivvårdsavdelningarna.

– Den har varit under en mycket hög press. Ingen hade kunna ana detta men jag är mycket imponerad över medarbetarnas och chefernas arbete. Men det har inte varit helt lätt, säger han.

Dahm fortsatte med att berätta att man under det senaste året nästan dubblerat antalet platser på iva, där det i dag finns runt 180 platser.

– Det är kanske inte så som man tror, att det är äldre som bara ligger på intensivvården. Den största högsta stapeln är för yngre och yngre medelålders personer. Alla i samhället kan drabbas av covid-19, säger han.

Under den tredje vågen är det en högre medelålder på de personer som är inlagda på iva. Samtidigt är det färre som avlider.

När det gäller kön är det enligt Peter Dahm allmänt känt att det främst är män som är i behov av iva. Under det senaste året har 71 procent varit män, 29 procent kvinnor. Han avslutade med ett budskap från intensivvården:

– Var rädd om dig. Var femte iva-patient dör, trots allt, när man ligger på intensivvården. Vi vill inte se er på intensivvården. Det är inte för att vi är rädda för att arbeta eller ta i. Tvärt om, vi är rädda för att ni ska hamna på intensivvården. Det är trots allt väldigt riskabelt.

– Jag tycker också att vi ska följa myndigheternas råd och riktlinjer. Det är inte över än. Vaccinera dig med det vaccin som erbjuds. Det går inte att missa den chansen. Eller rättare sagt ni får inte missa den chansen – det räddar liv.

Smittskyddsläkaren uppmaning: Följ rekommendationerna

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg:

– Det finns en ökning för smittan i gymnasieåldern. Men den största incidensen finns mellan 40-49 år, säger han.

Thomas Wahlberg berättar att situationen är fortsatt allvarlig. Han sa att det är ett ”rött” läge i det allra flesta kommuner i regionen.

– Jag är väldigt väl medveten om att jag är en tjöt-gubbe. Jag måste fortsätta att tjata. Vi är fortsatt i ett rött läge – vi har en hög smittspridning. Vi måste följa de rekommendationer som finns. De allra flesta av oss har inte haft covid eller har blivit vaccinerade. vi har alla ett ansvar att se till att smita sprids.

– I Västra Götaland har vi skärpta rekommendationer. Vi ska bara umgås med personer som vi normalt träffar och hålla nere kontakter. Vi ska undvik platser med trängsel och vi ska avstå från att resa om det inte är nödvändigt.

Han betonar att munskydd ska användas. Alla tider på dygnet – även i inomhusmiljöer.

– Situationen kommer att bli värre, om vi inte följer detta. Följ rekommendationerna.

VGR har en ny vaccinationsplan

Vaccinsamordnaren Kristine Rygge berättade att det har just gått ut med en alldeles färsk vaccinationsplan.

Vi kommer att fokusera på de personer som har långvarig och nära kontakt med personer i riskgrupp.

Just nu vaccineras 65 år eller äldre. Men från och med vecka 16 kommer man börja kalla några som är i riskgruppen i 60-64 år. Därefter kommer resterande i den gruppen kunna boka vaccinationstid, det planerar regionen preliminärt till vecka 18.

Sedan kommer de som är i gruppen 18-59 år, som är riskgrupp att vaccineras. Därefter i vecka 20 är de de äldsta i fas fyra, 50-59 år, som ska vaccineras. Sedan satsar regionen på resterande, 18-59 år som inte tillhör riskgrupp, ska kunna boka sin spruta vecka 23.

– Vi kommer börja med de allra äldsta. Orsaken är att vi vill minimera administrationer.

Dock är detta en preliminär plan.

– Man kan inte välja vilket vaccin man får. Tackar man nej till vaccin är man själv ansvarig för att boka in sig vid ett senare tillfälle.

ANNONS