Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolförvaltningen har tittat på möjligheten att införa snabbtester i skolan tidigare, och bedömt det som för svårt. Nu tittar Mölndals stad på alla verksamheter, också skolan, för att se om snabbtester går att införa för de anställda. Foto: arkiv
Skolförvaltningen har tittat på möjligheten att införa snabbtester i skolan tidigare, och bedömt det som för svårt. Nu tittar Mölndals stad på alla verksamheter, också skolan, för att se om snabbtester går att införa för de anställda. Foto: arkiv

Snabbtest för corona kan införas i skolorna: ”Avvaktar beslut”

Snabbtester blev en succé bland personalen inom vård- och omsorg. Nu undersöker Mölndals stad om och hur fler kommunanställda ska kunna snabbtestas på jobbet

Än så länge är det för tidigt att säga om snabbtesterna kommer att bli verklighet för kommunanställda utanför vård och omsorg, men frågan är lyft. Under onsdagen diskuterades den på en stabsorienteringsträff. En arbetsgrupp ska nu se om det är möjligt att införa snabbtester för olika yrkesgrupper och vilka verksamheter som i så fall skulle bli aktuella.

– Vi kommer att utreda möjligheten inom olika verksamheter och vad det skulle ställa för krav, säger Charlotta Källerfelt, säkerhets- och beredskapschef på Mölndals stad.

Succé inom vården

Snabbtester används idag av personalen inom vård och omsorg och har blivit en succé. Testen görs innan arbetspassen och i mitten av januari hade de på bara några veckor fångat upp ett 50-tal anställda som hade covid-19 utan att visa några symptom. Med hjälp av testen kunde både brukare, boende och personal skyddas.

LÄS MER: Succé för snabbtester i vården: ”Stoppar smittan i dörren”

Inom vård och omsorg kunde snabbtesterna bekostas av statliga medel. Hur testerna skulle finansieras om de införs i fler verksamheter vet Charlotta Källerfelt ännu inte.

– Det är också en sak vi tittar på, säger hon.

Skolan varit aktuell

Att snabbtester skulle införas inom fler verksamheter än vård och omsorg har diskuterats tidigare i Mölndal, men inte på en stadsövergripande nivå. I slutet av januari lade Socialdemokraterna fram ett förslag i kommunstyrelsen om att införa snabbtester för personalen i skola och förskola. Det röstades dock ner med knapp marginal.

– Förslaget att införa snabbtester för personalen i skola och förskola handlar om att hindra smittspridningen. Samtidigt dämpas oron bland personalen och deras arbetsmiljö förbättras, säger Elpida Georgitsi (S), vice ordförande i skolnämnden.

LÄS MER: Läraren slår larm: ”Känns inte säkert i skolan”

Johanna Rantsi (M), ordförande i skolnämnden, röstade emot förslaget i januari. Anledningen var att skolförvaltningen undersökt idén ett par veckor tidigare men upptäckt att det inte skulle gå att genomföra snabbtesterna i praktiken.

– Efter avstämning med skolförvaltningen röstade vi nej, säger hon.

Förvaltningschef Fredrik Hellsten förklarar att det inte fanns en organisation som kunde hantera snabbtesterna inom skola och förskola.

– Problemet var att vi var tvungna att vara kopplade till en vårdcentral och ha medicinskt utbildad personal på plats när testerna utfördes. Det har vi ingen organisation för, säger han.

Håller dörren öppen

Då, i januari, var det bemanningsfrågan som fick skolförvaltningen att fundera på att införa testen. Det handlade dels om smittspridning, men också om att den som kände sig lite krasslig och gjorde ett ”vanligt” covid-test kunde behöva vara borta en hel vecka i väntan på provresultat.

– Provtagningen var en flaskhals. Det var i ljuset av det som vi diskuterade att införa snabbtester av skolpersonal, säger Fredrik Hellsten.

Att skolförvaltningen redan tittat på frågan ser han inte som en anledning att stänga dörrarna för att införa snabbtester i skola och förskola i framtiden. När snabbtester nu diskuteras igen med ett bredare perspektiv kanske det går att hitta nya möjliga lösningar.

– Nu ligger frågan centralt i staden. Då avvaktar vi beslut, säger Fredrik Hellsten.

Anna Mattisson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.