Snacket på stan om Sveriges nya regering: ”Småfascister”

Sedan några timmar tillbaka har Sverige en ny statsminister som heter Ulf Kristersson. Mölndals-Posten gick ut på stan och frågade kommunens invånare om vad de tänker om regeringsskiftet, det nya samarbetet, Sverigedemokraternas roll och vad magkänslan säger.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det blåser högervindar i Sverige. Under måndagsförmiddagen blev Moderaternas partiledare Ulf Kristersson framröstad som landets nya statsminister. Bakom sig har han en minoritetsregering av en modell som vi aldrig har sett tidigare, där fyra partier ingår i ett intimt samarbete men bara tre regerar – åtminstone på pappret.

Inga stora förändringar

– Jag tycker att det är ett konstigt upplägg. Men så tycker jag inte om något av de här partierna, säger 77-åriga Glasbergetbon Lisbeth Netterblad, vars röst gick till Socialdemokraterna i år.

Vad tror du om Ulf Kristersson som statsminister?

– Det tror jag inte heller på. Jag tycker inte om honom, varken som person eller vad han står för. Kanske blir det någon skattesänkning som kan vara bra för mig i slutändan, men i övrigt vet jag inte vad de skulle kunna lyckas med. Även om jag ärligt talat inte tror att det blir så stor skillnad, oavsett vem som styr.

Otryggt

46-åriga Ajla Koc från Åby har inte heller haft en speciellt trevlig vecka. Regeringssammansättningen och SD:s inflytande gör henne rädd, berättar hon.

– För första gången vill jag flytta från Sverige, efter att ha bott här i 30 år.

Vad tycker du är dåligt?

– Som vanligt när högern tar makten kommer det att bli mer pengar till de som redan har mycket. Och att SD har fått så mycket att säga till om gör att jag känner mig otrygg. Hur många av dem jag träffar på stan här tycker illa om mig bara för att jag är invandrare? säger Ajla Koc.

Historien upprepar sig

Krokslättsbon Ulla Eckersjö, 69, skräder inte heller orden.

– Jag sympatiserar inte med Moderaterna, så redan där tror jag inte på det här regeringsskiftet. Att de dessutom har låtit Sverigedemokraterna styra och ställa gör mig orolig. Det är ett småfascistiskt parti, och jag litar inte på dem.

Hon tycker att SD utgör ett hot och en fara för Sverige.

– Att så många lyssnar på dem visar bara att man inte har lärt sig av historien. Och inte heller av nutiden, med de fascistiska strömningar som vi ser ute i Europa och världen.

Dags för något nytt

Långt från alla är lika missnöjda med den nya inriktningen i svensk politik. Claes-Göran Svensson, 70 år gammal från Bifrost, har en god känsla.

– Det här kan nog bli bra. Men det är omöjligt att svara på innan man har sett någonting hända, säger han.

Det har varit socialdemokratiskt styre länge tycker han, och det kan vara läge att testa någonting nytt.

– Framför allt hoppas jag på billigare priser för alla. Det är dyrt att leva nu.

Vad tänker du om att SD inte sitter i regeringen men ändå har ett stort inflytande?

– Jag tycker att det är bra att de är med och påverkar. Jag hoppas att saker blir annorlunda, att det inte blir samma som det har varit.

Positivt med SD

Även 58-åriga Peter Lindahl från Lackarebäck tror att de kommande fyra åren kan föra en del gott med sig.

– Men ärligt talat har jag inte funderat så mycket på regeringsbildningen och är inte jätteinsatt.

Vad säger magkänslan då?

– Den säger att det är positivt att Sverigedemokraterna får vara med och bestämma. De är ändå landets näst största parti.

Vad tänker du om att de inte ingår i regeringen?

– Jag tror att det handlar om en vilja att frysa ut dem, ännu en gång. Det är orättvist, säger han.

LÄS MER:Polisen varnar: Falska sms skickas till föräldrar från deras ”barn”

LÄS MER:SD-grundaren: ”Politiken är fortfarande densamma”

LÄS MER:M-toppen Merjem Maslo rasar över SD:s pedofilanklagelse: ”Ett politiskt lågvattenmärke”

ANNONS