Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Elvira Linderot: Snart är det nya Åbybadet klart – jag hoppas att det är värt pengarna

När jag började arbeta i Mölndal för sju år sedan var Åbybadet, bokstavligen, på väg att falla sönder. Nu är den nya simhallen snart färdig och jag längtar efter att testa den. Förhoppningsvis är den värd pengarna.

Det är något speciellt med simhallar. Det kan inte bara vara jag som har tydliga barndomsminnen av fuktiga omklädningsrum, halvsmälta mjukglassar och lukten av klor. Jag kan nästan känna mina fötter mot det blöta golvet och höra hur en badvakt ropar åt mig att gå istället för att springa. Sen fortsätter jag naturligtvis springa men lyckas, tack och lov, ta mig ner i vattnet utan skador.

Jag älskade att åka till simhallen, och även om besöken blivit mindre frekventa i vuxen ålder är det fortfarande något väldigt härligt med att ta på sig baddräkten och glida ner i vattnet. Finns det dessutom en rolig vattenrutschkana tackar jag inte nej.

De senaste åren har det inte blivit jättemånga simturer, men jag har testat de nya badhusen i både Varberg och Kungsbacka. Nu ser jag fram emot att simma här på hemmaplan. Kanske blir jag en sån där hurtig person som motionerar och bastar före jobbet. Nåja, jag kommer i alla fall ha möjligheten!

Bassängen gick sönder

När jag började arbeta i Mölndal var simhallen i synnerligen dåligt skick. 2018 var det så illa att den dåvarande 50-metersbassängen började läcka vatten och fick akutstängas. Strax därefter gick politikerna från att vilja renovera den gamla anläggningen till att föreslå en rivning och nybyggnad. Så blev det.

Nu, flera år och många miljoner senare är det nya Åbybadet på plats. Invändigt pågår arbetet för fullt med att göra klart bassänger, omklädningsrum och läktare. Budgeten för badhuset ligger runt en halv miljard kronor (487 miljoner för att vara exakt) och det ser, faktiskt, ut att räcka. I tider när alla byggprojekt blir dyrare och budgetarna spricker får det ändå ses som en positiv nyhet.

Å andra sidan är en halv miljard väldigt mycket pengar oavsett. Är det värt det för en ny, fräsch simhall? Jag vet inte – men jag hoppas det. Om besökarna kommer och föreningslivet får bättre förutsättningar så. Det känns åtminstone som ett bättre alternativ än att den gamla simhallen skulle ha lappats och lagats för att hålla några år till.

Ser fram emot att testa

Nu är även inträdesavgifterna för det nya Åbybadet beslutade i kultur- och fritidsnämnden. Det verkar bli en höjning på runt 30 procent, jämfört med vad det kostade förr. Med tanke på att det gamla badhuset, eller åtminstone en av bassängerna, höll på att falla sönder känns det ändå rimligt att betala lite mer nu.

Personligen ser jag fram emot att testa de nya rutschkanorna, och att kunna ta den där simturen före jobbet – och så får vi helt enkelt hoppas att den nya, tjusiga simhallen är värd pengarna.

LÄS OCKSÅ: Mölndalsåret i bilder – se vad som hände under 2022

LÄS OCKSÅ: Det här ska byggas i Mölndal de närmsta åren – satsningar för miljardbelopp

LÄS OCKSÅ: Här är Åbybadets nya vattenrutschkanor