Snart kan du hämta paket dygnet runt i Mölndal

Under april installeras paketboxar från Postnord på 18 platser runt om i kommunen. Tanken är att vem som helst ska kunna få paket levererade dit i stället för till ombud – och det är öppet dygnet runt.
– Inom ett till ett och ett halvt år kommer det att finnas 2 500 boxar i Sverige utplacerade, säger Camilla Lindholm, distributionsområdeschef på Postnord i Mölndal.

ANNONS
LocationMölndal||

Det är Postnord i samarbete med Mölndalsbostäder som står för de nya paketboxarna. Ett försök med paketboxarna har tidigare gjorts i Stockholm och nu ska tusentals nya boxar sättas upp i Göteborg, Malmö och Helsingborg, men först ut är alltså Mölndal. I stället för att ta sig till ett postombud för att hämta varor beställda på internet ska man nu kunna besöka paketboxarna som står utomhus på olika platser i kommunen.

LÄS MER:Paketstölderna i Hällesåker fortsätter – sex anmälningar gjorda

– Vi har haft en pilot i Stockholm på 100 boxar. I mars eller april sätter vi ut 500 boxar och inom ett till ett och ett halvt år kommer det att finnas 2 500 boxar utplacerade i Sverige, säger Camilla Lindholm, distributionsområdeschef på Postnord i Mölndal.

ANNONS

Ska finnas i alla områden

Var paketboxarna kommer att stå har i slutändan varit upp till Mölndalsbostäder, som upplåter marken åt Postnord. Boxarna ska finnas i alla tre av bostadsbolagets områden: väster, centrum och öster. Enligt den nuvarande planen är 16 adresser och platser för boxarna klara, men de kan komma att ändras något.

LÄS MER:1,7 miljarder i vinst – då halverar Postnord utbärningen

Henrik Freed, chef för förvaltning, på Mölndalsbostäder.
Henrik Freed, chef för förvaltning, på Mölndalsbostäder. Bild: Åsa Dahlgren

– Vi gör det här för att öka servicegraden för våra hyresgäster och Mölndalsbor när det gäller paketutlämning. Man ska kunna få leveranserna så nära sitt boende som möjligt. Det är också bra ur ett klimatperspektiv så att man kan gå eller cykla, i stället för att ta bilen, säger Henrik Freed, chef för förvaltning på Mölndalsbostäder.

Öppna med mobilt bank-id

Rent praktiskt går det till så att man som kund väljer paketbox som leveransalternativ när man beställer sin vara. När paketet sedan har levererats tar man sig till paketboxen, öppnar Postnords app, aktiverar bluetooth och legitimerar sig med bank-id. Därefter får man en slags digital nyckel som man öppnar boxen med.

LÄS MER:Klart för fler bostäder i Pedagogen Park – så ska nya stadsdelen se ut

– Det är ett pilotprojekt och i början frågan om 18 platser som vi har hittat, det sprids ut ganska jämnt. Vi får utvärdera efter ett par månader om placeringarna är bra eller om det finns ställen att fylla på, säger Henrik Freed.

Här ska paketboxarna stå:

Mölndal

Eklanda hage 46

Eklanda skog 4

Stensjögatan 22A

Glasbergsgatan 28

Glasbergsgatan 180

Lejonslättsgatan 10-26

Utsädesgatan 2F

Storgatan 32A

Solängen

Hagåkersgatan 4

Piltegatan 6

Prytzgatan 4A

Kållered

Streteredsvägen 5C

Heljereds byväg 42

Labackavägen 131

Hedbäcksvägen 82

ANNONS