Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Sommarlovsaktiviteter för barn och unga vid Djursjön

Barn och unga har kunnat delta i Mölndals stads sommarlovsaktiviteter vid Djursjön i hela 35 år. Väl på plats kan de uppleva naturen med enkla medel och delta i aktiviteter så som fiske, paddling, beachvolleyboll och mycket mer. Det är något som många uppskattar och längtar efter varje sommar.

I 35 år har barn och unga från Mölndal kunnat delta i kommunens sommarlovsaktiviteter vid Djursjön. En eldsjäl vid namn Janne Brandberg kom på själva konceptet som är sig likt än i dag.

I två bussar beger sig barn i åldrarna 9 till 16 år tillsammans med ledare och feriearbetare ut i naturen för att fiska, paddla, spela beachvolleyboll, fotboll och hitta på andra roliga aktiviteter. Och det är något som har varit väldigt uppskattat genom åren.

LÄS MER: Så varmt är det i Mölndals sjöar

– Det har över åren varit väldigt populärt och det har alltid varit många barn och unga här. Det är något som har gått genom generationer och några som är här har också föräldrar som tidigare har varit här, säger Andrea Schulke, ansvarig för lovaktiviteterna vid Djursjön.

Andrea Schulke.
Andrea Schulke och Ted är glada över att få umgås med barn och unga vid Djursjön. Bild: Sanna Puoskari

Under pandemin fick kommunen tänka om och begränsa antalet deltagare på plats, för att göra det så säkert som möjligt. På bussen håller alla avstånd och på plats är det handsprit som gäller för alla.

– I år har det sett lite annorlunda ut eftersom man har behövt föranmäla sig också, så var det inte riktigt innan pandemin, men det finns både för- och nackdelar med det. Fördelen är att vi vet hur många barn det är som kommer hit och det blir ännu bättre säkerhet, säger Andrea Schulke, ungdomskonsulent.

LÄS MER: Kommunen anordnar simskola utomhus: ”En fråga om liv och död”

Barn och unga får uppleva naturen

Men något som Andrea och de andra ledarna på plats tycker är det allra viktigaste är att barn och unga får komma bort och uppleva naturen med hjälp av enkla medel.

– Här finns det ingen täckning, el eller vatten, så här kan de verkligen bara slappna av och ha roligt med vänner. Vi når ut till Mölndals barn och unga från alla olika områden oavsett vilken socioekonomisk bakgrund de har och det finns alltid ledare här som man kan prata med.

Sommarlovsaktivitet vid Djursjön.
Under tisdagseftermiddagen var det många barn och unga som ville testa på den nya aktiviteten. Bild: Sanna Puoskari

Klockan tolv på tisdagen samlades alla i en stor ring för att invänta handsprit och varsin banan. Efteråt var det dags att äta sin matsäck som var och en hade med sig. Men något de allra flesta längtade efter var att få åka den uppblåsbara soffan efter en motorbåt på sjön, och när de var mätta och belåtna skyndade de lugnt, tog på sig en flytväst och ställde sig i kö till eftermiddagens roliga vattenaktiviteter.

LÄS MER: Kommunen anordnar simskola utomhus: ”En fråga om liv och död”

Senare i sommar ordnar Mölndals allmänna simsällskap även en parasimskola för barn med fysiska eller intellektuella funktionsnedsättningar. Den hålls dock inomhus, i Streteredsbadet i Kållered.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.