Spårvagnarna får tillfälliga skyltar – så mycket kostar de

Förseningar, brutna avtal och materialbrist har gjort att många spårvagnar varit utan destinationsskyltar i över två år. Men nu monteras tillfälliga skyltar på vagnarna – i väntan på de ordinarie som fortfarande är försenade.

ANNONS

Det har nog inte undgått någon, såväl göteborgare som besökare i staden, att flera av spårvagnarna saknar siffran och färgen som anger vilken linje de kör.

I oktober 2019 rapporterade GP att över en tredjedel av stadens vagnar saknade ordentlig destinationsskylt. Anledningen var att det fanns en akut brist på reservdelar, och leverantören av elektroniken gick i konkurs. Dessutom var det svårt att få tag på vissa delar till de äldre spårvagnsmodellerna.

Sedan dess har det varit många turer kring skyltarna, något som skapat debatt i det offentliga rummet.

Enligt Hans Nilsson, vd på Göteborgs Spårvägar AB, kommer tillfälliga skyltar monteras på spårvagnarna, med start i veckan.

– Vi har bara fått de första skyltarna som ska sitta i fronten av spårvagnarna, så det börjar vi med i dag, säger han på onsdagen.

Skyltar i plåt

Nästa vecka påbörjas monteringen av skyltarna som ska sitta på sidorutan på 144 spårvagnar i fordonsmodellerna M31 och M32. De tillfälliga skyltarna är i plåt och monteras upp i en hängare, berättar Hans Nilsson.

– I maj avslutas en upphandling för de digitala skyltarna, och efter det bedömer vi en ledtid på materialet i nio till tolv månader, säger han.

Anledningen till att det dröjer att montera de nya ordinarie skyltsystemen är på grund av materialbrist i Europa och långa väntetider. Enligt Hans Nilsson är målbilden att det ska vara klart sommaren 2023.

Kostnaden för de tillfälliga skyltarna har landat på 150 000 kronor exklusive moms.

LÄS MER:Västtrafik tar bort återbäringen – lanserar ny Flexbiljett

LÄS MER:Sprängningar ska pågå i ett år vid korsvägen – så påverkas Mölndalsborna

LÄS MER:Att älska spårvagnar är inte bara fånig nostalgi

ANNONS