Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Spelälskaren Jenny Holf utvecklar eget brädspel – då lanseras Sidney’s Quest

Jenny Holf har alltid älskat brädspel. Nu utvecklar hon sitt eget, tillsammans med vännen Tomas Falemo. Processen har tagit flera år men efter sommaren närmar sig lanseringen av Sidney’s Quest.

På Jenny Holfs middagsbord står färgglada kuber i prydliga högar. Två spelplaner ligger uppvikta och en hög med inplastade kort har hamnat på glid. Spelet på bordet är inte vilket spel som helst. Hon har nämligen skapat det själv, ihop med vännen Tomas Falemo.

– Jag sa till Tomas att jag fått en knäpp idé och att vi behövde prata, berättar Jenny Holf.

Vännerna möttes och det visade sig att de båda haft samma tanke – att skapa ett spel ihop.

LÄS MER: Här kan alla orientera – satsning på enkla banor och Naturpass

Alltid älskat brädspel

Jenny Holf har alltid älskat att spela brädspel. Med en pappa som var tokig i att spela kort var det svårt att inte dras med. Jenny Holf minns att hon under studietiden kunde spela brädspel hela helgerna. Hon studerade till personalvetare och ekonom och la all sin vakna tid på att spela spel. Nu har Jenny inte lika mycket tid, men två småbarn och ett heltidsjobb har inte stoppat henne från att utveckla ett eget brädspel.

– Jag och Tomas började jobba med spelet under våren 2016 och vi blev klara med spelmekaniken för ungefär ett år sedan, berättar Jenny Holf.

Jenny Holf och Tomas Falemo har setts ungefär en gång i veckan sedan de började arbeta med spelet. De har träffats hemma hos varandra med papper och pennor för att långsamt men stadigt skissa fram en grön drömvärld.

LÄS MER: Theodor från Lindome gick i målarskola för Carl Larsson

Sidney’s Quest

De färgglada kuberna som står på Jennys bord är ork. Och du behöver ork för att kunna lyda den visa mannen Sidneys livsråd. Det är vad strategispelet Sidney’s Quest går ut på – att på ett strategiskt sätt följa Sidneys råd och prioritera vad du ska lägga ork på. Livsråden är i sin tur värda olika poäng och den spelaren som lyckats få flest poäng under spelets åtta rundor vinner.

– Vi ville göra ett spel där spelarna behöver tänka. Och sen ska det gå att att spela spelet under en kväll, säger Jenny Holf.

När Tomas och Jenny testspelade spelet för första gången tog det 16 timmar. De sögs snabbt in i den gröna naturvärlden de arbetat med i flera år. De insåg dock att det behövdes förenkling – spelet var för avancerat och passade inte den tänkta målgruppen, tio år och uppåt. Att göra spelet enklare beskriver Jenny Holf som det allra svåraste i processen.

– Det är ofta så svårt att skala av men vi ville verkligen inte att spelet skulle vara för komplext, berättar Jenny Holf.

LÄS MER: Martin och Peter hittade granaten i Lindome: ”Sett många tidigare”

Finansieras med kickstarter-kampanj

Spelet som förväntas komma ut på marknaden någon gång i höst ska finansieras med hjälp av en kickstarter-kampanj där personer kan köpa spelet eller sponsra utvecklingen av Sidney’s Quest.

– När vi nått upp till en viss summa pengar kommer vi utveckla spelet under tidens gång. Till exempel kanske vi lägger till en extra karaktär, säger Jenny Holf.

LÄS MER: Mammorna Lisa och Malin flyttade ihop: ”Mycket lättare att leva med kvinnor”

Rätt i tiden

Jenny tror att pandemin har fått många ovana spelare att söka sig till spelens värld. Att gå ut med kickstarter-kampanjen i höst känns därför lägligt. Just nu är Sidney’s Quest färdigutvecklat och så snart så möjligt ska Jenny Holf och Tomas Falemo ta fram prototyper. Just nu arbetar de stenhårt med att förhandla med tryckeri- och distributionsföretag.

– Det känns som att jag har börjat prata om spel med alla jag känner. Till och med på jobbet snackar jag spel med mina kollegor, berättar Jenny Holf.

Jenny Holf

Ålder: 38 år.

Familj: Sönerna Adrian, 3, och Edvard, 1.

Bor: I Lindome.

Arbetar: Med HR på Volvo. Fritidspolitiker för Kristdemokraterna, sitter bland annat i skolnämnden.

Intressen utöver brädspel: Renovering och politik.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.