Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Företagets advokat David BarDavid dömer ut åtalet om försök till bedrägeri. ”De har inte vilselett någon”, säger han. Bild: Bengt Kjellin, Privat
Företagets advokat David BarDavid dömer ut åtalet om försök till bedrägeri. ”De har inte vilselett någon”, säger han. Bild: Bengt Kjellin, Privat

Städföretag i Lindome pekas ut för fusk med rutavdrag – åtalas

Trots ett förlorat överklagande så fortsatte Lindomeföretaget Möbelrent att ansöka om rutavdrag. Nu åtalas en av företrädarna för försök till bedrägeri.
– Ibland har de fått rutavdrag, ibland inte. Det är lika förvirrande för dem som för mig, säger advokaten David BarDavid.

Lindomeföretaget Möbelrent omsatte förra året 2,6 miljoner kronor. Enligt den egna hemsidan utför de möbeltvätt, mattvätt och sängtvätt. Fram till 2015 var denna form av mer avancerad städning godkänd för så kallade rutavdrag. Men sedan dess har lagen ändrats och i dag är endast enklare städning av vardaglig karaktär tillåten för att kunna dra av upp till 50 procent av arbetskostnaden.

Enligt Möbelrents motpart Skatteverket räknas inte möbeltvätt som enkel städning. Trots det har Lindomeföretaget fortsatt ansöka om och har också fått igenom merparten av de rutavdrag som gjorts.

LÄS MER: Här kan nytt höghus byggas: ”Det är inte så vackert där nu”

LÄS MER: Planerna på höghus väcker känslor: ”Kom som en chock”

Förlorade i förvaltningsrätten

2018 överklagade Möbelrent ett negativt besked från Skatteverket som då inte hade godkänt vissa avdrag. I december samma år kom domen där förvaltningsrätten gick på Skatteverkets linje.

Personerna bakom bolaget vill själva inte uttala sig i Mölndals-Posten utan överlåter den saken till sin advokat David BarDavid.

– Efter den domen gjorde de förändringar som de uppfattat att de behövde göra, säger han.

David BarDavid, advokat. Bild: Privat
David BarDavid, advokat. Bild: Privat

Möbelrent fortsatte ansöka om rutavdrag på inrådan från deras dåvarande skattejurist. Tillsammans kom de fram till att inte lika ofta använda avancerad utrustning utan vanligtvis enbart dammsugare, rengöringsmedel och tvättdukar. I de fall när specialutrustning ändå behövdes valde företaget att inte ansöka om avdrag.

Men Skatteverket har en annan syn på saken. De anser att ingen form av möbeltvätt, oavsett vilken utrustning som används, kan anses vara enklare städning.

LÄS MER: Renée drogs ut genom köksfönstret när storbranden rasade – fick vård på sjukhus i fyra dagar

Domen är besvärande

Nu har tvisten gått vidare till Göteborgs tingsrätt där en av företagets företrädare åtalas för försök till bedrägeri. I åtalet pekas tre specifika rutavdrag under 2020 ut, på totalt 53 277 kronor. Åklagaren hävdar att företrädaren kände till att avdragen inte var tillåtna.

– Det som är besvärande för den åtalade är att det kommit en dom innan, där förvaltningsrätten gick på Skatteverkets linje, säger kammaråklagare Martin Claesson.

Försvarssidan menar att Möbelrent har ansökt och också fått igenom rutavdrag vid flera tillfällen, även efter domen.

– Ibland har de fått rutavdrag, ibland inte. Det är lika förvirrande för dem som för mig, säger advokaten David BarDavid.

LÄS MER: Ilska kring indragna fritidskort: ”Liseberg får ha öppet men vi får inte åka buss”

”Skyller på en maskin”

I förundersökningen uppger Skatteverket att ansökan om skattereduktion sker elektroniskt via myndighetens hemsida. Detta ska vara skälet till att företaget ändå kunnat få rutavdrag godkända efter den tidigare domen.

– Det kan inte den enskilde behöva åtalas för. Skatteverket kan inte först fatta ett formellt beslut och sedan skylla på en maskin, säger David BarDavid.

– Det är en av de frågor som domstolen får ta ställning till. Jag tycker det finns skäl för tingsrätten att både pröva och döma i det här målet, säger kammaråklagare Martin Claesson.

LÄS MER: Allt fler använder rotavdrag – pandemin satte fart på renoveringarna

Helt öppen ansökan

Den åtalades advokat anser att hans klient handlat i god tro och att denne inte begått något brott.

– Företaget har tydligt angett vad de ansöker om rutavdrag för. De har inte vilselett någon och har varit helt öppna i sin ansökan. Då menar Skatteverket att de har begått något brottsligt. Det har jag mycket svårt att förstå, säger David BarDavid.

Om det blir en fällande dom och Möbelrent inte längre kan använda rutavdrag, vad händer med företaget då?

– Det vill jag inte spekulera i.

Enligt åklagaren handlar målet enbart om de tre specifika fall som specialgranskats av Skatteverket under 2020. Övriga kunder som beställt tjänster av bolaget och fått rutavdrag för dem väntas inte bli berörda av en eventuell fällande dom.

LÄS MER: Hopp om framtiden bland företagarna i Kållereds centrum – nya bostäder välkomnas

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.