Staden välkomnar nya restriktioner: ”Kommer underlätta”

Under torsdagseftermiddagen presenterade Folkhälsomyndigheter nya förhållningsregler för karantän och testning. Spontana reaktioner från Mölndal stad är att dessa kan underlätta bemanningen inom kommunen.

ANNONS
|

Enligt de nya förhållningsreglerna behöver symptomfria hushållskontakter som uppfyller följande kriterier inte längre stanna hemma från skola eller arbete:

  • Vaccinerade med påfyllnadsdos (dos 3).
  • Personer som har haft covid-19 under de senaste tre månaderna.
  • Nyckelpersoner i samhällsviktig verksamhet där närvaro är nödvändig för driften, förutsatt riskreducerande åtgärder.

Utöver detta meddelades det också att tiden för att stanna hemma när någon är sjuk i hushållet ändras från sju dagar till fem dagar. Dessa fem dagar räknas från det att personen i hushållet fick symptom.

LÄS MER:Vårdcentralen i Kållered covidtestar hemma hos patienten

Kan underlätta bemanning

När Mölndals-Posten kontaktade Eva Klang Vänerklint, förvaltningschef inom vård och omsorg vid 15.40, hade man ännu inte hunnit se vad de nya förhållningsreglerna kan tänkas innebära för kommunens verksamhet. Spontant såg hon att de kunde vara fördelaktiga vad gäller bemanning inom kommunens verksamhet.

– Vi har inte hunnit landa i vilken påverkan det får, men det känns spontant som att bemanningssituationen kommer underlättas. Det är vad jag kan säga spontant, säger Eva Klang Vänerklint.

ANNONS

LÄS MER:Personalkris inom skolan och förskolan: ”Kan tvingas stänga”

Maria Stenman, hr-chef på Mölndals stad, ser också att de nya förhållningsreglerna kan vara positiva när det kommer till bemanning.

– Vi håller på att gå igenom vad det här betyder för oss. Men det som är positivt är att man minskar på hushållskarantänen, att man kortar ner tiden från en vecka till fem dagar, säger Maria Stenman.

Hur kommer de här nya förhållningsreglerna påverka Mölndal stads verksamhet?

– Det kommer att fortsatt vara en tuff situation för oss, men inte riktigt lika tuff. Möjligheten är att folk kommer tillbaka fortare. Våra vikarier kommer tillbaka fortfarare också. Det förbättrar bemanningssituationen, säger Maria Stenman, och fortsätter:

– Generellt sett, vi ser att kommer bli ännu lättare att bemanna.

Under kvällen och imorgon kommer Mölndals stad att själva gå ut med information kring vad de nya förhållningsreglerna innebär i kommunen.

De ska gå till jobbet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap meddelade på torsdagen vilka yrkesgrupper som är undantagna från regeln om att stanna hemma från arbete när någon i hushållet är sjuk.

Dessa var då:

  • Styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas och fjärrvärme/fjärrkyla.
  • Nät och tjänsteövervakning/-styrning, incidenthantering, och felavhjälpning för transmissionsnät och accessnät inom infrastruktur för elektroniska kommunikationer.
  • Styrning/övervakning, provtagning, för att upprätthålla produktion, lagring och distribution av dricksvatten och rening av avloppsvatten.
  • Trafikledning, lotsning, sjötrafikinformationstjänst etc. för lufttrafik, sjöfart, järnväg och väg.
  • Informations- och alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och-/ eller hälso- och sjukvård.
  • Kriminalvård och Migrationsverkets förvar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS