Stadsbiblioteket kan börja ha öppet på söndagar – om förslaget går igenom

Det har länge funnits en vilja att kunna erbjuda Mölndalsborna ett besök på Stadsbiblioteket även på söndagar. I höst tas beslutet och om det går igenom kommer biblioteket vara öppet under veckans alla dagar.
– Det är ett fint alternativ för människor som är ensamma och inte har så många att umgås med under helgerna, säger besökaren Zandra Rohlén Renholm.

ANNONS
|

I december 2017 öppnade Mölndals nya stadsbibliotek och sedan dess har besökstrycket ökat. 2019 var det 68 procent fler besökare jämfört med hur många som besökte det gamla stadsbiblioteket 2016. Det har länge funnits önskemål om att biblioteket även ska ha öppet även under söndagar.

I kommuner med liknande storlek är det många stadsbibliotek som satsar på att erbjuda både en mötesplats och möjligheten att låna böcker under veckans alla dagar.

Kultur- och fritidsförvaltningen har tillsammans med kultur- och fritidsnämnden tagit fram ett förslag angående söndagsöppet på Stadsbiblioteket i Mölndal. Om det kommer bli verklighet bestäms när kommunens budgetprocess är klar i november.

ANNONS

– Det handlar om att vi vill att det ska vara öppet fyra–fem timmar under söndagarna, berättar Glenn Grimhage (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

LÄS MER:Fritidsbanken kan bli permanent: ”Finns ett stort behov”

”En plats där alla får hänga”

På Stadsbiblioteket träffar Mölndals-Posten Zandra Rohlén Renholm. Hon sitter på huk och läser på bokryggarna i hyllorna.

– Det hade varit skönt att kunna komma hit under söndagarna. Jag tror att det är en klok idé.

Hon förklarar att Stadsbiblioteket är en viktig mötesplats. Det är både gratis och öppet för alla.

– Det är ett fint alternativ för människor som är ensamma och inte har så många att umgås med under helgerna. Alla kan gå hit och det är helt okej att bara hänga, berättar hon.

LÄS MER:Nytt bibliotek kan bli verklighet i Lindome

Ser en stor vilja hos Mölndalsborna

Glenn Grimhage förklarar att de ser en stor vilja hos Mölndalsborna när det kommer till att ha möjligheten att besöka biblioteket under söndagar.

Glenn Grimhage, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Glenn Grimhage, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Bild: Emmy Jonsson

– Det blir en ekonomisk fråga. Som det ser ut nu finns det inte resurser för att kunna schemaplanera söndagarna. Vi hade behövt ytterligare 800 000 kronor för att det skulle vara möjligt att ha tillräckligt med personal, berättar han.

Han förklarar även att det blir viktigt för Mölndals barn och unga att ha ett bibliotek som är tillgängligt. Att ha öppet på söndagar när fler är lediga kan leda till spontanbesök och att fler upptäcker biblioteket.

– Det nya stadsbiblioteket är en succé. Det har blivit en mötesplats där man kan mötas och umgås. Då ska det också vara tillgängligt.

LÄS MER:Biblioteken i Lindome och Kållered kan få meröppet

”Skönt att inte begränsas av öppettider”

Två tjejer som hade uppskattat ett söndagsöppet bibliotek är Julia och Bella Schneiderman. De har händerna fulla med färgglada barnböcker.

– Vi brukar vara här varannan vecka. Det hade varit skönt att komma hit när det passar och inte begränsas av öppettider, säger mamma Lisa Schneiderman.

De brukar besöka biblioteket varannan vecka men på grund av pandemin har det inte blivit lika många besök som tidigare. Att gå till biblioteket är en aktivitet som mycket väl hade kunnat göras på en söndag.

LÄS MER:Klart: Kållereds bibliotek ska flytta

Aktuellt på vårkanten 2022

Om förslaget går igenom kommer det bli aktuellt i början av 2022.

– Om vi får en utökad ram är tanken att biblioteket ska börja ha söndagsöppet någon gång på vårkanten 2022, säger Glenn Grimhage.

Han fortsätter:

– Det är ett tufft ekonomiskt läge men vi vill kunna möta efterfrågan på tillgänglighet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS