Stämningsfull jul i Kvarnbyn lockade många besökare

Julstämningen spred sig över Kvarnbyn när bland annat hantverkare och konstnärer enligt traditionen bjöd in till julmarknad. Här fanns något för alla. Lokal julöl för den mogna publiken och nissedisco för de allra minsta. Charmigt och mysigt, tyckte besökarna.

ANNONS
|

Besökarna hängde på låset när Jul i Kvarnbyn slog upp portarna klockan 12 på lördagen. Det är en tradition att områdets olika verksamheter bjuder in till öppet hus den första advent varje år. Och att få en inblick i vad som är på gång i lokalerna i den historiska industrimiljön var uppskattat bland besökarna.

Laddar med korv och mos

– Vi bor i närheten och vi har varit här många gånger förr. Det är kul att allt är öppet idag så man får se vad som finns här i lokalerna och vad som händer, säger pappan i familjen Anvell Nilsson och får medhåll av övriga familjemedlemmar.

ANNONS

De har nyligen dykt upp i Kvarnbyn och grundar nu med korv och mos innan de tar sig an marknaden. Julstämningen har hunnit infinna sig, tycker de. En lokal julöl har de hunnit köpa, men det blir nog lit annat också.

”Jättefin marknad”

– Jag ska i alla fall prova fiskdammen, säger dottern Agnes.

Det dröjde inte länge förrän det var trångt på gatorna och köerna ringlade sig långa utanför flera lokaler. Utanför Industrimuseet står familjen Mark och funderar på vad de göra härnäst.

– Det är en jättefin marknad och så mycket att se. Det är kul med det lokala. Vi är här första gången och vi slås av att det är mycket större än vi trodde, säger de i nästan en mun.

”Unik miljö”

– Miljön här är ju helt unik. Det är fint att bara gå omkring här, fortsätter de.

Svenska kyrkan finns på plats och har en julklappsinsamling till barn och unga i de familjer där man får vrida och vända extra mycket på kronorna just nu. Och julstämningen verkar få fler att tänka på andra.

– Viljan att ge är enormt stor. Folk skänker hela tiden och jag får mejl från människor som vill hjälpa till och frågar hur de kan bidra. Här har det kommit en hel del saker redan, men i församlingarna har vi lådor där man kan lämna saker, och de blir snabbt fulla. Så är det faktiskt hela året. Det känns fint, säger Hanna Espling Östlin som arbetar med diakoni i Svenska kyrkan.

Jonas, Camilla och Amy Christiansson står med en karta över området och försöker få koll på de olika programpunkterna. De gillar också den stämningsfulla miljön..

– Det är väldigt fint här. Vi går runt och kollar in vad som finns. Det är jättecharmigt, tycker Jonas och Camilla. Amy håller med.

– Ja, det är jättemysigt!

Jul i Kvarnbyn äger rum också på söndag mellan klockan 12 och 17.

LÄS MER:Guide: Här är julmarknaderna i Mölndals kommun 2022

LÄS MER:Hemstickat årets julklapp – det märks i garnbutiken

LÄS MER:Julmarknaden på Gunnebo slott lockade många besökare

ANNONS