Stefan Löfven håller pressträff klockan 10.15.
Stefan Löfven håller pressträff klockan 10.15. Bild: Nils Petter Nilsson

Statsministern avgår – talmansrundor väntar

Statsminister Stefan Löfven avgår. Han kallade under måndagsmorgonen till pressträff där han meddelade att han med anledning av misstroendeförklaringen väljer att entlediga sig själv. Nu väntar därför talmansrundor – igen.

ANNONS
|

Stefan Löfven klev ensam upp till podiet och började med att konstatera att vi befinner oss i ett svårt parlamentariskt läge, samtidigt som vi fortfarande befinner oss i en pandemi som på många sätt fortfarande påverkar oss, och att just detta har varit ett starkt argument för att han nu väljer att entlediga sig själv, i stället för att utlysa omval.

– Ett extraval är inte det som är bäst för Sverige. Jag har därför begärt att bli entledigad. Regeringen kommer fortsätta att styra riket nu som en övergångsregering, säger Stefan Löfven.

Löfven konstaterar att vi på många sätt fortfarande befinner oss i samma situation som vi gjorde efter valet 2018.

ANNONS

– Jag är osäker på om det finns förutsättningar för en högerkonservativ regering, men det får talmannen pröva hur möjligheterna ser ut, säger han.

På frågan om han har kommit närmare att kunna återtillträda om det blir talmansrunda svarar han att han inte vill gå in på det ännu.

– Vi har haft många samtal, men självklart har vi gjort allt för att undvika en svår situation.

Bestämde sig under helgen

Han berättar på presskonferensen att det var under helgen han bestämde sig för att detta var den linje han skulle välja, men säger samtidigt att det har varit ett väldigt svårt beslut.

– Detta är ett av de svåraste politiska besluten jag har tagit. Vissa tycker att man kan ta såna här beslut snabbare, men Sveriges bästa måste gå först och jag tror att detta är det bästa för landet, säger han.

Han vill däremot inte spekulera i hur en framtida regering skulle kunna se ut, men berättar att man har jobbat med att försöka göra om januariavtalet, men att Liberalerna inte har accepterat detta.

– Nu måste vi bort från spelet och tänka, hur får Sverige en så handelskraftig regering som möjligt.

Det bästa argumentet emot ett omval, säger Löfven, har varit att ett omval skulle ta tre månader innan man kan hålla och det är inte så mycket som talar för att det skulle bli någon dramatisk förändring vid ett omval.

– Om vi skulle få en negativ utveckling igen i pandemin är det viktigt att vi snabbt får fram en handelskraftig regering igen. Min bedömning är att detta är det bästa för Sverige. Att man inte vill ha omval just nu och att man räknar man att de folkvalda kan lösa en sån här situation.

Nu väntar talmansrundor – kan bli aktuellt med omval

Talmannen kommer nu samtala med alla partiledare och sedan föreslå vem han tror kan vara en regeringsbildning och statsminister som alla kan godkänna. Han har fyra rundor på sig och om man då inte lyckas komma fram till ett nytt regeringsalternativ så kommer det istället att utlysas omval. Ett omval måste i så fall ske inom tre månader.

– Om vi inte lyckas lösa situationen efter fyra talmansrundor så kan det bli aktuellt med omval, men jag tror inte att det är vad Sverige vill just nu.

På frågan om vad han ser för förutsättningar om att bilda regering igen så säger han att det beror på vad partiledarna säger till talmannen.

– Vi har samma underlag som efter valet 2018. Det som hände nu var att Vänsterpartiet tillfälligt allierade sig med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, men det fanns inget nytt regeringsalternativ. I min mening är situationen den samma. Men detta kommer att avgöras när partiledarna samtalar med talmannen.

”En konstig allians”

Löfven är tydlig med att han tycker att den tillfälliga allians som nu har formats är konstig, och att man aldrig tidigare har sett ett vänsterparti samarbeta med ett högerextremt parti på detta sätt.

Det som dock skulle kunna tala för att ett omval kan förändra läget är att Moderaterna och Kristdemokraterna har svängt i frågan om att samarbeta med Sverigedemokraterna. Löfven säger att han fortfarande står till förfogande att åter igen genomgå ny omröstning och ta rollen som statsminister om det blir aktuellt.

– Vi måste alla ta ansvar och lösa den här situationen, man kan inte säga att vi måste lösa det här, men att jag hjälper inte till, så fungerar i alla fall inte jag, säger han.

Hur tufft var det här valet?

– Det är det svåraste politiska beslut jag har fattat. Det är egentligen två dåliga alternativ, men det måste hanteras. Men jag känner mig trygg nu när jag väl har fattat beslutet och det har tagit den tid det har behövts. När jag väl nu har landat i beslutet så känner jag att det här är det rätta att göra. Men jag står naturligtvis fortfarande till förfogande om talmannen skulle komma fram till att det skulle kunna finnas förutsättningar för det.

ANNONS