Stefan Sporsén lämnar Håkan Hellströms band efter 23 år

Det blir en dramatisk förändring i Håkan Hellströms band i sommar. Trotjänaren, trumpetaren och pianisten Stefan Sporsén från Bifrost kliver av.
– Det är ett bra tillfälle just nu, säger han.

ANNONS
|

Stefan Sporsén, 58 år, har spelat med Håkan Hellström sedan den allra första turnén som hade premiär på KB i Malmö i oktober 2000. Stefan Sporsén är uppväxt i Bifrost och startade sin musikaliska bana på Mölndals musikskola (nuvarande Kulturskolan).

När årets turné tjuvstartar i Barcelona den 31 maj, och sedan rullar runt Sverige för att avslutas på Way Out West i Göteborg, finns Sporsén inte längre med i bandet.

– Jag har varit med länge, och vi har klättrat upp på toppar, högre och högre, igen och igen. Men kreativa samarbeten behöver ruskas om eller pausas ibland. Det är ett bra tillfälle just nu, säger Stefan Sporsén.

ANNONS

Håkan Hellström: ”Så många fina år och stunder”

Håkan Hellström kommenterar Stefan Sporsén besked på Instagram:

”Tack käre Stefan, så många fina år och stunder. Omöjliga att räkna”

När GP porträtterade Stefan Sporsén 2016 berättade han om hur samarbetet med Håkan Hellström började.

”Han ville ha trumpet på ’Jag var bara inte gjord för dessa dar’, och vi blev ihop-parade av producenten Mattias Glavå. Vi gillade varann direkt och det blev mer trumpet på plattan än planerat”, svarade Sporsén då.

Släppfesten för Håkan Hellströms platta hölls på numera nedlagda Jazzhuset i Göteborg och Stefan Sporsén fick frågan om han ville åka med på turnén som skulle dra igång två dagar senare. Sedan dess har han alltid haft sin plats där till höger på scenen.

Vad ska du göra i sommar nu när det inte blir turné?

– Jag är, ihop med Hans Ek, ansvarig för 400-årsjubileumskonserten den 2 juni och sedan Victoria-konserten den 14 juli på SVT, bägge med Augustifamiljen, säger Stefan Sporsén och fortsätter:

– Sen har jag tre små barn, och en musikersambo som bör få styra kalendern lite.

Pianisten David Nyström, som spelat med bland andra Ulf Lundell och Lars Winnerbäck, samt jazztrumpetaren Tobias Wiklund ersätter Stefan Sporsén i bandet.

LÄS MER:Nilento studio i Kållered lockar till sig hela världens artister

LÄS MER:Håkan Hägg har sjungit i Nordstan i över 40 år: ”En livsstil”

LÄS MER:Per Andersson gästar Laleh på Ullevi

ANNONS