Sten Tolgfors ny landshövding i Västra Götaland

Den tidigare försvarsministern Sten Tolgfors blir ny landshövding i Västra Götaland. Han tillträder i september och flyttar tillbaka till länet han växte upp i.

ANNONS

Sten Tolgfors har en lång bakgrund som politiker i Moderaterna. Först som riksdagsledamot mellan 1994 och 2006, därefter som handelsminister samt försvarsminister i regeringen mellan 2006 och 2012. Nu blir 55-åringen, som är uppvuxen i Åmål, ny landshövding i Västra Götaland.

– Det känns fantastiskt roligt att ta mig an detta uppdrag. Västra Götaland står mig varmt om hjärtat, då jag både har växt upp här och haft verksamhet här i min roll som försvars- och handelsminister, säger Sten Tolgfors i ett pressmeddelande.

Karkiainen (S) ser erfarenheten som tillgång

Regeringen har gett Sten Tolgfors förordnandet från den 1 september 2022, och det sträcker sig till 31 augusti 2028.

ANNONS

– Sten Tolgfors är en erfaren politiker och ett mångårigt statsråd. Hans erfarenheter från politik och näringsliv kommer att vara en tillgång för invånarna i Västra Götaland. Hans erfarenhet som tidigare försvarsminister kommer också att vara en tillgång i uppbyggnaden av det civila försvaret – där länsstyrelserna har en central roll, säger civilminister Ida Karkiainen (S) i ett pressmeddelande.

Sten Tolgfors efterträder Lisbeth Schultze, som har varit vikarierande landshövding efter att den tidigare landshövdingen Anders Danielsson gick i pension i november förra året.

ANNONS