Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Stina Karlsson är 101 år – vilket inte kommer vara ovanligt i framtiden

I februari fyllde Stina Karlsson 101 och hon känner sig inte speciellt gammal för det. Att bli äldre blir allt vanligare på grund av bland annat högre levnadsstandard och bättre sjukvård.
– Kungen kommer behöva skicka en hel del brev till alla 100-åringar, säger befolkningsstatistikern Tomas Johansson.

Stina Karlsson sitter i en fåtölj och kollar på en bild från sin ungdom. På golvet ligger en skrynklig ballong som hon sparat från sin 101-årsdag i februari. Väggarna i rummet på Lackarebäcks äldreboende pryds av tavlor med bilder på barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

– Jag hade ju inte en tanke på att jag skulle bli över 100 år när jag var yngre, berättar Stina Karlsson.

Större delen av livet i Mölndal

När Stinas barn var små bodde hon några år i Göteborg, men annars har Mölndal alltid varit hemmaplan. Hon har bland annat jobbat på ATÖG chokladfabrik i Krokslätt där hon började efter att ha avslutat 6:e klass på Kvarnbyskolan.

– Jag minns att jag efter några år där stoppade en chokladbit i munnen och att en äldre herre såg det. Då vågade jag inte komma tillbaka igen, jag var ju bara ett barn, berättar Stina.

Stina beskriver att hon alltid varit ”intresserad av allt”. Om det handlat om att resa eller sy har inte spelat någon roll. Att hon skulle leva i Mölndal i nästan hela sitt liv ser hon som en vinst.

– Jag förstår inte folk som säger att Mölndal är en håla. Här finns ju berg och sjöar. Jag kan inte säga vad som är det allra bästa, men jag gillar Mölndal väldigt mycket.

100-årsdagen

Att bli 100 år kändes tidigare oväntat för Stina. Men när det väl var dags i februari 2020 kom hennes två barn över och fikade. Två dagar senare var det fest.

– Det var lite synd för hörapparaten la av under festen, säger Stina och skrattar.

Att bli över 100 är något som blir allt vanligare. Enligt SCBs senaste mätning som gjordes i slutet på 2020 fanns det 2249 hundraåringar i Sverige. 1960 fanns det cirka 100.

Enligt Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, blir medelåldern högre för både män och kvinnor. För 100 år sedan var medellivslängden för kvinnor 63,2 år och för män 61 år. 2020 var medellivslängden för kvinnor 84,3 år och för män 80,6. Och om 100 år beräknas medelåldern vara runt 90 för både män och kvinnor.

Bättre levnadsstandard och sjukvård

Enligt Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, beror den höjda medelåldern på lägre spädbarnsdödlighet, förbättrad levnadsstandard och bättre sjukvård.

– Idag går det att leva med sjukdomar som man inte kunde leva med förr.

Han lägger till:

– Sen är det viktigt att ha i beräkning att det kommer ”babybooms” med jämna mellanrum. Det innebär att det vissa årtionden föds extra många barn.

Om storstadsmiljö eller landsbygd ger bäst förutsättningar för att bli gammal har Tomas svårt att svara på då det är många faktorer som spelar in. Gener, miljö och hälsa har ofta ett finger med i spelet.

– Man kan ana att regioner med mycket industrier har färre som blir över 100 år om man jämför med landsbygdskommuner, säger Tomas Johansson.

Kommer det vara storslaget att fylla 100 i framtiden?

– Jag tror att 100 kommer bli det nya 80, även om det kanske dröjer ett tag. Kungen kommer ju behöva skicka en hel del brev till alla 100-åringar, svarar Tomas Johansson.

Stina minns när hon fick brevet

Stina Karlsson har brevet från kungaparet hemma i bokhyllan och hon minns att det kom med posten. Men trots att brevet står i hyllan tycker Stina inte att det är något direkt märkvärdigt.

– Jag känner mig ju inte speciellt gammal, jag gör inte det, säger Stina Karlsson.

Antal personer som är 98+ i Mölndals kommun.

98 år: Totalt 16 personer.

Mölndal: 14 personer.

Lindome: 1 person.

Kållered: 1 person.

99 år: Totalt 8 personer.

Mölndal: 6 personer.

Lindome: 0 personer.

Kållered: 2 personer.

100 år: Totalt 4 personer.

Mölndal: 4 personer.

Lindome: 0 personer.

Kållered: 0 personer.

101-105 år: Totalt 7 personer.

Mölndal: 6 personer.

Lindome: 1 person.

Kållered: 0 personer.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.