Stor brist på LSS-boenden – Anna-Clara, 29, bor på ett äldreboende

Anna-Clara Skogholt har kämpat mot psykisk ohälsa och sjukdom sedan tonåren. Nu har hon beviljats plats på ett LSS-boende, men eftersom det saknas platser bor hon under väntetiden på Fässbergshemmet.
– Jag är ändå väldigt imponerad över hur kommunen försökt lösa det här, säger hon.

ANNONS
|

Vi möts i Fässbergshemmets entré. Anna-Clara Skogholt är 29 år och just nu bor hon här, tillsammans med personer som är 70, 80 och i vissa fall 100 år.

– Jag var på sjukhus senast i september och det var då jag fick veta att jag skulle få komma till ett äldreboende. Jag ringde min kompis i taxin hit, för jag hade typ panik. Vi har alltid sagt att vi ska hamna på hemmet tillsammans när vi är 70 men nu glider jag in först. Jag är inte ens 30.

Hur hon hamnade på Fässbergshemmet är en lång historia, men det är en speciallösning i väntan på att få komma till ett LSS-boende.

ANNONS

– Jag är ändå väldigt imponerad över hur kommunen försökt lösa det här. Det är ju brist på både korttidsboenden och LSS-boenden, säger hon.

LÄS MER:28 funktionsnedsatta köar för boende – politikerna sa ja till nybygget

Nedsatt kognition

Anna-Clara har haft psykiska problem sedan tonåren och har bott på olika hvb-hem och vårdats inom psykiatrin. I dag är hon diagnostiserad med en psykossjukdom och har fått kognitiva besvär. Det gör att hon kan ha svårt med lokalsinnet, att fatta enkla beslut och att få fram rätt ord. Dessutom är hennes rörelseförmåga påverkad.

– När jag kom hit i september så satt jag i en rullstol nästan hela tiden.

Anna-Clara beskriver sin sjukdom som en gryta som kan koka över om man inte rör om och reglerar värmen. Går det för långt insjuknar hon och kan hamna på sjukhus.

– Jag kom till en punkt i mitt liv där jag stod inför ett val. Antingen så kan jag fortsätta och rasa ihop då och då, eller så kan jag ta emot den hjälp som finns. Jag valde att göra det.

LÄS MER:Efter stängningen av daglig verksamhet – nu är Jonas tillbaka på jobbet

Anna-Clara Skogholt berättar att hennes mående har gått upp och ner. När hon var 24 år flyttade hon till Mölndal och ville klara sig på egen hand.

– Jag bodde på hvb-hem från att jag var 15 till 21 år. Efter det ville jag prova att leva utan att vara inom en hjälpatmosfär. Jag ville så innerligt gärna göra det.

Hamnade på sjukhus

Anna-Clara träffade en kille, skaffade häst och flyttade in i ett radhus i Eklanda. I perioder gick det bra, men 2019 försämrades hennes psykiska mående. Hon insjuknade i det hon kallar för en episod och blev inlagd på psykiatrin.

– Det som händer är att jag får ett förändrat medvetande och ser, hör och känner annorlunda. Alla sinnesförnimmelser blir förändrade, säger hon.

Det blev fler sjukhusvistelser på kort tid och under en av dem var Anna-Clara med om en olycka, där hon blev brännskadad på låren och magen.

– Jag hade redan fått problem med min kognition och sedan hade jag brännskadeolyckan som jag blev väldigt trött av. I och med det det behövde jag ta emot hjälp. Det började med hemtjänst, men i det läget var jag inte så öppen för att söka mer hjälp. Jag ville verkligen fortsätta försöka att vara hemma.

LÄS MER:Livet som hemlös: ”Det gick inte att slå sig fri”

Efter ett tag flyttade Anna-Clara till ett korttidsboende för att få rehabilitering. Där började hon fundera på om ett mer långsiktigt stöd ändå skulle vara bra. När hon fick veta att hon kunde ansöka om LSS-boende, som är till för personer med olika typer av funktionsnedsättningar, diskuterade hon frågan med sjukvården.

– De tyckte att det skulle vara en jättebra sak, säger hon.

Beviljades LSS

Anna-Clara vände sig till Mölndals stad och fick insatsen beviljad. Sedan sommaren 2020 har hon väntat på att få flytta till ett LSS-boende, där hon kan bo med andra och få stöd av personalen.

Egentligen ska det inte ta mer än tre månader att få ett boende, men problemet är att det saknas platser. För att möta behovet skulle Mölndals stad bara i år behöva 36 nya LSS-platser.

– Det är verkligen viktigt att bygga LSS-bostäder för oss som behöver komma till det, men i väntan på LSS är jag väldigt tacksam över att jag ändå har fått ett så pass anpassat stöd. Helt otroligt egentligen att det går att klämma in någon som är 29 år på ett äldreboende och få det att funka.

LÄS MER:Nytt café invigdes på Fässbergs äldreboende

I september 2020 fick Anna-Clara en korttidsplats på Fässbergshemmet. Nu bor hon på en ordinarie avdelning för äldre, där det gick att lösa en plats. Trots att det är en speciallösning tycker hon att det har fungerat oväntat bra.

– Det finns en kontinuitet här och jag känner mig trygg.

Kan få illusioner

En vanlig dag kan Anna-Clara behöva hjälp med allt från att ta sig upp på morgonen och fatta enkla beslut till att förstå världen runt omkring sig.

– Det är sånt som kan vara mera abstrakt, men som är en stor del i hur jag mår. Jag kan behöva stöd att i där står den fåtöljen, där är bordet, där är soffan och här sitter jag. Och du är där och du är där, bra då är alla överens om det. Då har jag inte fått en illusion, säger hon.

LÄS MER:Qudratt har bott fem år i Sverige – vet inte om han får stanna

Det handlar om att få en bekräftelse på att allt är bra, eftersom hon annars kan bli väldigt rädd. En del av hennes sjukdom består i att hon har en förändrad perception, och ibland ser saker som andra inte ser.

– En sak som jag har till exempel är att jag konstant måste flytta blicken. För om jag fäster blicken på en punkt i luften så kommer det att forma sig något där, och det är skitjobbigt. Det rör liksom till sig.

Finns det personal dygnet runt kan Anna-Clara få stöd när hon behöver det, något som är avgörande för att hon inte ska må sämre.

Får extra stöd

Utöver äldreboendets personal har Anna-Clara en resursperson som är inne några gånger i veckan. Han heter John Rundlöw och är undersköterska med utbildning inom psykiatri. Han hjälper Anna-Clara med allt från att handla till att komma ut på promenader.

– Eftersom jag har svårt med lokalsinnet emellanåt så är det också jättebra. Det är skönt att få komma ut och göra lite saker, säger hon.

Som 29-åring är det inte alltid så lätt att säga att man bor på ett äldreboende, men Anna-Clara försöker att avdramatisera situationen.

– Jag har jättebra grannar. En kvinna som är 100 år och jag har samma humor. Det är ju jätteroligt, säger hon och skrattar.

Anpassat boende

Samtidigt ser hon fram emot att komma till ett LSS-boende med jämnåriga personer, personal med rätt utbildning och anpassade aktiviteter. Förhoppningen är att hon ska få en plats till till sommaren eller hösten.

– Det finns en planering och det ser ut som att jag ska få göra ett studiebesök på ett LSS-boende, så det känns bra, säger hon.

LÄS MER:Anhöriga slog larm – stora brister på Bifrosts äldreboende

Under tiden försöker Anna-Clara leva ett så bra liv som möjligt. Hon spelar mycket på äldreboendets flygel, får besök av vänner och familj och engagerar sig i föreningen Hjärnkoll.

– Jag har föreläst genom dem tidigare och nu ska jag ha en digital föreläsning snart Det finns fortfarande ett stigma kring psykisk ohälsa, även om det har blivit bättre, säger hon.

Anna-Clara Skogholt

Ålder: 29 år.

Bor: I Mölndal.

Uppvuxen: I Uppsala.

Intressen: Spela piano och sjunga. Konst i olika form. Möten med människor och djur.

Engagerad: I föreningen Hjärnkoll som arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS