Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stor längtan efter livemusik: ”En del gråter från första tonen”

– Folk har längtat så mycket efter levande musik. Och efter att få mötas. Det är många känslor som ryms i kroppen när man hör musik såhär, säger Karin Rosander, kyrkomusiker i Fässbergs kyrka.
I veckan spelade hon sin åttonde specialkonsert för åtta hänförda åhörare.

– Jag tycker det var ett så fantastiskt erbjudande att kunna få en konsert och bjuda med sig sju personer, säger Lotta Berg, från Bosgården.

LÄS MER: Kyrkan skräddarsyr minikonserter – publiken bestämmer låtarna

Bakom henne förbereder sig hennes sju goda vänner på att lämna Fässbergs kyrka och gå ut i vårsolen igen. De är glada, småpratar om konserten de precis varit på. Två av dem har åkt hela vägen från Halmstad för att vara med.

Gammal fäbosalm på orgel och saxofon var en av de låtar Lotta Berg valt till konserten. Bild: Anna Mattisson
Gammal fäbosalm på orgel och saxofon var en av de låtar Lotta Berg valt till konserten. Bild: Anna Mattisson

Betydelsefull musik

Under våren skapar Fässbergs kyrkomusiker Karin Rosander och Elisabeth Engdahl totalt 16 minikonserter för max åtta besökare vardera. Vad som spelas väljer varje grupp själva från en ”meny”, där kyrkomusikerna lagt upp ett stort antal låtar de kan sedan tidigare. Åtta låtar får det bli, framförda med sång, piano, orgel eller saxofon.

Lotta Berg bokade en konsert så fort hon fick höra talas om möjligheten. Alla låtar hon valt betyder något särskilt för henne.

LÄS MER: Elisabeth spelade sig från Kurt Olsson till Fässbergs kyrka

– En vänlig grönska och Air spelades på min mans begravning och jag blir fortfarande lika berörd. Och Taube är Taube och Gärdestad är Gärdestad, de tycker jag om att lyssna på, säger hon.

Kyrkomusikerna Elisabeth Engdahl och Karin Rosander har sett många beröras av musiken. Bild: Anna Mattisson
Kyrkomusikerna Elisabeth Engdahl och Karin Rosander har sett många beröras av musiken. Bild: Anna Mattisson

Stort intresse

Intresset för menykonserterna, som de båda musikerna kallar spelningarna, är stort. Alla 16 tiderna bokades upp på ett par dagar. Och folk berörs.

– En del gråter från första tonen. Andra får man ingen kontakt med alls under konserten, men sedan kommer de fram och är så nöjda. Det är som att känslorna ligger lite utanpå nu. Folk är lite skörare. Och de längtar efter upplevelser. Det händer något i mötet mellan musiker och publik, säger Elisabeth Engdahl.

Bröllopsdag och återseende

De grupper som kommer har bestått av allt från vänner som inte sett varandra på länge och födelsedagsfirare med gäster till kollegor och ett par som firade bröllopsdag.

– Och snart kommer en person med sina föräldrar – de har inte träffats på ett år. Det blir nog känslosamt, säger Karin Rosander.

LÄS MER: Här är fotografen Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Om det blir någon fortsättning med fler menykonserter till hösten är inte bestämt än.

– Det känns som att vi skulle kunna ha hundra konserter, säger Elisabeth Engdahl.